Последни Рецепти
Последни Статии

Повечето “Е”-та в храните увреждат човешката ДНК

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Повечето от разрешените “Е”-та в храните увреждат човешката ДНК
Разрешените подобрители, овкусители и консерванти, използвани в храните, увреждат човешката ДНК. Това сочи оповестено днес изследване на Лабораторията по молекулярна генетика към Института по молекулярна биология на БАН.
Изводът е от проучване чрез иновативен метод.Оцветителите еритрозин – Е127, индиго кармин – Е132, фаст грийн – Е143, консервантът натриев нитрит – Е250, добавката кофеин и 4-аминоантипирин – 4ААР, използван във фармацевтичната промишленост, са били обект на проучването.съобщават БТА и БНР.
В лабораторията са изследвали 12 от т. нар. “Е-та” в храните, каза ръководителят ѝ доцент Георги Милошев. Само едно от изследваните вещества не оказва никакво влияние върху ДНК:
Тези вещества, въпреки че са с ниска концентрация, предизвикват увреждане. Позволените концентрации, които се слагат, бяха 100, дори 1000 пъти по-високи, отколкото би трябвало да бъдат.

haribo

Дори не е нужно да има натрупване на веществата след дълготрайна употреба на съответния продукт, коментира ученият:
Еднократното въздействие показа, че концентрацията на някои от веществата, например натриев нитрит, който се добавя в месата и в колбасите, трябва да бъде 1000 пъти по-ниска от тази, която е разрешена.
Според учените много малко издания се съгласяват да публикуват резултатите от такива изследвания, въпреки че методът е достатъчно прецизен.
Учените са уведомили за резултатите от проучването си няколко български министерства, агенции и комисии, както и Европейската комисия и Европейския агенция по безопасност на храните /EFSA/. Милошев посочва, че от EFSA са отговорили, че проучването на лабораторията “има някои слабости и ограничения. Научната публикация, посветена на него, ще бъде предоставена на постоянната работна група по генотоксичност към научния съвет”. Крайното становище на EFSA е, че научната публикация на българските генетици не осигурява нова информация, отнасяща се до оценката за безопасността на тези добавки, извършена досега от EFSA.
Ако информацията не е нова за агенцията, защо досега не са предприети мерки за намаляване на токсичността на добавките или на употребата им, допълни Милошев.

Оцветители за храни крият риск за децата

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории