Последни Рецепти
Последни Статии

Празник на черешата

Добавено в Празници

Добави към моето меню

Какво: Празник на черешата
Къде: Кюстендил
Кога: 21 и 23 юни 2019 г.

Състои се в три поредни дни в края на юни от 2008 година насам. Празникът е наследник на Първото овощарско изложение в страната, което започва именно в Кюстендил през 1896 г. Тогава е учредена и Първата национална овощарска изложба.
Традиционният годишен Празник на черешата се организра от Община Кюстендил, съвместно с Института по земеделие в града. Това е дванадесетото издание на празника.
Кюстендилският край има славата на Овощната градина на България.
Първото изложение на плодовете на овошките е проведено през 1896 г. Тогава Кюстендил получава званието “Майка на българското овощарство”.

praznik na chereshite 5

Над 30 са записалите се читалища, кметства, клубове и организации за Празника на черешата в Кюстендил. Кметствата и читалищата по места се готвят за празника със седмици.
На него ще бъдат раздадени много награди, казва началникът на отдел “Култура” към Общината Дима Угалска в предаване на БНР:
“Участват изключително читалища от община Кюстендил и сдружения, училища, детски градини. Първият ден е надпреварата за най-красиво аранжиран щанд, за най-едра череша и за най-атрактивно вешало, като жури по традиция оценява тези красиви неща, сътворени от кюстендилците.
Втория ден ще има кулинарна надпревара. Водещ ще бъде Драгомир Драганов – известният шоумен”.

Центърът на Кюстендил ще бъде изпълнен с търговци, занаятчии, производители на череши, любители и гости. По традиция има изложба-базар ще се представят перспективни сортове череши за страната и района, последвана от конкурс за най-едра череша, най-атрактивно вешало и най-красив черешов щанд. Ще има състезание по надяждане с череши.

praznik na chereshite 1
България произвежда около 37 хиляди тона череши годишно, като повече от 15% от тях са от региона на Кюстендил.


praznik na chereshite 2

Избрани от Бога, обичани от самодивите, белязани със знака за сакралност, черешите са символ на доброто. Те са предвестници на лятото, вратата през която се отваря берекета и успеха на кюстендилския овощен край. Тук черешата е присадена в бита и културата на населението; тя е пазена и обгрижвана с обич, с надежда за добруване, оградена е от ритуали и самородна поетичност; за кюстендилеца тя е “Черешчица род родила”…

praznik na chereshite 4

Накрая се определят победителите на изложението за най-добро и атрактивно представяне, а черешите се раздават и изяждат.
Черешовите празненства завършват с богата художествена програма.

Още Плиний Стари съобщава, че римските градинари опитвали да присадят череша на лаврово дърво, за да го увенчаят. Това говори за царствеността на черешата, с което дори славният пълководец Луций Лициний увенчавал радостта от победите си. Естетиката на цъфналия черешов цвят, обърнат към слънцето, е наситен с мистична дълбочина, черешата е символ и украса за аристокрацията и дипломацията във всички общества.

Източници: http://www.kultura-kn.info/, снимки БНР

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории