Последни Рецепти
Последни Статии

Празник на пелина

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Какво: Празник на пелина
Къде: село Змейово, Ст. Загора
Кога: 16.12.2017

В старозагорското село Змейово в събота около Игнажден (20 декември)има празник на пелина. През 2017 г. се организира за 11-та поредна година.

pelin zm 2

„Когато се пийне трябва да сладни, след това леко да затопли на стомаха, а на хранопровода – да загорчи. По това се познава хубавият пелин!“ – казват майсторите на горчивото билково питие от село Змейово.
Програмата включва конкурсна и фолклорна част, а дегустацията на лековития еликсир е задължителна.

Празникът се организира от Община Стара Загора, кметството на Змейово и местното читалище „Пробуда 1928”. Началото с пушечен изстрел даде кметът на селото и производител на пелин Стоян Трифонов. „Чест е за мен да видя тук толкова шарено множество на мегдана. Искам да успеем да докараме празника до 110 години, отколкото се прави пелин в Змейово. Следващата година празникът ще е национален. Идеята на производителите е, той да бъде в два дни и да се веселим на воля”, съобщи кметът.
Стотици любители на ароматния еликсир се събраха на площада в селото. Там местни производители предлагаха бял и червен пелин, направен с любов по тайна рецепта. Не липсваха и скари с кюфтета и пържоли, за да замезват мераклиите да опитат от класното питие. Всички гости бяха посрещани с хляб и сол и подканяни да опитат от прочутия змейовски пелин.
Тричленно жури, оглавявано от Светлана Славова, собственик на винарска изба, трябва да оцени най-доборото от общо 22 проби с пелин от местни производители, между които и четири жени. Награда за победителя е 225 литрова френска дъбова бъчва.

pelin zm

Историята на пелина: Кметът Стоян Трифонов припомни, че прочутото вино се прави там от близо век. През 1919 г. Стоян Найденов е донесъл рецепта за сладко унгарско вино и добавяйки местната билка пелин, допълнително и други билки в своята рецепта, той създава местната рецепта за наложен змеевски пелин. От тогава почти сто години в почти всяка втора къща на Змейово се прави пелин.

Рецепта за приготвяне на традиционния наложен Пелин
Необходими продукти:
1. Старо, домашно приготвено вино от предишната реколта. Виното може да бъде червено или бяло, но задължително условие е да бъде миналогодишно. Количеството на виното зависи от съда, където ще се налага пелинът. От качеството на виното ще зависи и качеството на пелина.

2. Бяло или червено десертно грозде, прясно набрано
и много добре почистено от нагнили или наранени зърна. Сортът на гроздето не е от особено значение, но се препоръчват ароматни сортове. Да се избягва сортът Болгар (Афуз). От сорта на гроздето ще зависи и ароматът на пелина. Не се препоръчват традиционните винени сортове грозде (памид, димят и др). Но се допуска използването на ароматни винени сортове.
3. Сушени стръкове “бял” (сладък) пелин. Това е билка, която се бере през лятото и се суши на сянка. Трябва да се прави разлика между така наречения “бял” пелин и “горчив” (див) пелин. Белият пелин е с лек горчив привкус, докато дивия пелин е с много силен горчив вкус.
4. Малка китка сушен горчив пелин.
5. Синапено семе (хардал) или натриев бензоат.
6. Подправката кориандър.
7. По желание пресни дюли и (или) ябълки обелени и нарязани на кубчета.

За приготвянето на наложения пелин се използва специално буре (бъчва) с правоъгълен или кръгъл отвор в горната част на бурето с големина за свободно прокарване на ръка през него.
Отворът се използва за налагане на продуктите на пластове на дъното на бурето. Отворът трябва да има капак, който да го затваря плътно.

pelin zm 1

Започва се като се слага първия пласт от билката “бял” пелин на стръкове върху дъното на бурето. После се налага един пласт от прясно набраното и почистено десертно грозде. Гроздето се полага с чепките. След това се налага втори пласт от белия пелин и отново грозде. Това продължава до запълване на бурето до една трета от обема му.

По желание между пластовете може да се поставят нарязани ябълки или дюли в умерени количества. Тези плодове подобряват вкусовите качества на крайния продукт.

Също така за подобряване на аромата и вкуса на пелина, се слагат и начукани зърна кориандър в торбички.

Накрая в бурето се долива старо миналогодишно вино до пълното му запълване. В малка торбичка се слага китката горчив пелин и се потапя във виното без да се опира в долните наложени пластове от останалите продукти. За да не започне вторична ферментация на виното от наличието на прясно грозде в подложката, в него се поставя по стара рецепта торбичка със синапено семе. В днешните условия може да се използва натриев бензоат, който пресича ферментацията.

Капакът на бурето се затваря и започва зреенето на пелина. За целта задължително всеки ден пелинът се претака в продължение на 40 дни.

След четири-пет дни от началото на зреенето, торбичката с горчив пелин се изважда, защото ако остане до края, пелинът ще стане много силно горчив. По преценка след това може да се добавя извлек от горчив пелин в минимални количества, така че да се достигне оптимално горчивия привкус на пелина.

На четиридесетия ден пелинът е готов за консумация.

Домашен пелин, как се приготвя, имам спомени, защото в Лясковец правеха. Помня вкуса на пелина, леко сладникав. Наложен пелин, за съжаление, ако съм помагала с нещо е било бране на билки в планината. Може и да опитам някоя есен да сложим наложен пелин у дома. Заслужава си.

Използван архив на БНР

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории