Последни Рецепти
Последни Статии

Празник на пестила в Етъра

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Какво: Празник на “габровския шоколад”
Къде: Етъра до Габрово
Кога: 22-23 септември 2018 г.

Програмата на Празник на “габровския шоколад” включва:
– Тематичен базар “От традицията към съвременните постижения в кулинарията”
– Демонстрации на сушене и пушене на сини сливи
– Приготвяне на пестил и мармалад от сини сливи

praznik na pestila

И е вкусен, и е сладък, и е евтин. „Габровският шоколад” е карал дори швейцарски сладкари да си облизват пръстите. Международното признание към този продукт идва и от участието му в Световното изложение на уникалните храни в Торино, Италия. Вписан е в Световната книга на уникалните храни „Арката на вкусовете”. „Габровският шоколад” има българско наименование, с което да бъде разпознат – пестил. Той се нарежда сред символите на региона ни, наред с котката без опашка и прочутата книжка с шеги.

Празник на пестила в Етъра
Четиридневен празник на пестила, известен като габровски “шоколад” в Етнографския музей на открито “Етър” от 22 до 25 септември 2016 г. Програмата включва демонстрации за приготвяне на пестил на открито, дегустации, кулинарно изложение и базар на биопродукти, произведени в балканския регион, както и изпълнения на групи за автентичен фолклор.

pestil-3

Пестилът е напълно чист природен продукт, без грам захар. За приготвянето му се подбират само здрави сливи. Най-използваните сортове са караджейки и маджаркини, които са много сладки, но не толкова воднисти.
Пестилът е зимна храна, за която се изисква майсторство. Напълно готов е около Нова година, когато вече е „габардясал”, покрит е с белезникав слой плодова захар. Ако е приготвен добре, може да трае повече от пет години, без да загуби вкусовите си качества.
Габровският шоколад е екологичен продукт, не само заради липсата на примеси при приготвянето му, а и защото технологичният процес е безотпаден. Варакът (плодовият сок, отделен в самото начало при варенето но сливите) се използва за ракия.
Пестилът е много полезен за организма и укрепва имунната система. По време на Празника на пестила в Етнографски музей на открито „Етър” (22-25 септември) всеки може да види как се приготвя този уникален роден продукт.

pestil-1

Преди години жителите на габровско са го приготвяли в домовете си. Във фондовете на Етъра са запазени много рецепти, продиктувани от представители на местното население. През април 1980 г. Иванка Лилова, уредник в „Етър” записва технологията, използвана от 72-годишната тогава Яна Дянкова от село Жълтеш.
Пестил се вари в голяма бакърена тава. Не всички стопани имат такива тави. Който има много имот със сливи, има и тава. Прави се оджак, който се замазва добре, за да не се пръска на огъня. В тавата се изсипват около 20 кг. сливи. Изпукват се на слаб огън. Тавата се пълни с варак – сокът на сливите, който се изгребва и се слага в кацата с каша за ракия. Сливите за пестила се бъркат с бакърена огрибка. Цедят се с бакърен дърмон, като се джуркат с голям джурук и се изцеждат в каче. Връщат се в тавата и се варят около 2-3 часа, докато се вчесне пестила и стане черен. Сместа се излива в средата на тънки букови дъски и се размазва към краищата. Съхне няколко дни, след което се отлепва с огрибка и се навива на руло. Изправя се на хамбара за проветрение, за да не мухлясва.
pestil-2

Източник: БТА, сайт на Етъра
Снимки Етнографския музей на открито „Етър”

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории