Последни Рецепти
Последни Статии

Празник на разсола

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Какво: Празник на разсола
Къде: село Първомайци, В. Търново
Кога: 6 май 2018 г.

Вкусни гозби с агнешко месо опитаха стотиците гости в горнооряховското село Първомайци на празника на разсола. Домакините в най-голямото село във Великотърновска област са ненадминати кулинарки, а разсолът е типично ястие за селището за Гергьовден и Спасовден. Тайната на ястието е в хубавото месо и щипката любов, с която го приготвяме, разказаха майсторките на разсола.

razsol 1

Стеляна Янкова, която от години е най-титулуваната майсторка на разсола в селото, разказва за БНР
„Ах, Боже, не съм най-добрата, всички са добри, защото то си е селска манджа, сборджийска манджа, останала от нашите баби, от нашите мами“, каза тя. И обясни: „Лесно се прави тази манджа. Едно време, когато я правеха в пещта, приготвяха си соса, нареждаха си мръвките, заливаха, слагат в пещта и се пече два-два часа и половина, сурови мръвки. Сега сме по по-бързата процедура – сваряваме си мръвките с дафинов лист и черен пипер, прецеждаме си бульона, направяме си соса с препечено брашънце и червен пиперец, слагаме дафинови листенца. Заливаме мръвките със соса и печем около час време. И пак става хубава. Като извадим, клъцкаме магданоз. От всякакво агнешко месце се прави разсол, прави се и от телешко, а в днешно време и от пилешко. От всичко става, въпросът е с мерак да се приготви и с любов. Ох, с хубави хора се яде, най-хубавите – млади, весели, засмени, и с много любов, на хубава маса.

Без домат и морков в разсола
Домакините от най-голямото село във Великотърновска област имат свои кулинарни тайни в приготвянето на ястията с агнешко месо. Библиотекарката в читалище „Иван Вазов“ Антония Станева заедно с председателката на читалището Теодора Миновска са създателките на празника на първомайски разсол. В тази гозба не се слага домат и моркови, обяснява Антония. В нейното семейство на Гергьовден на особена почит е агнешката дроб сърма и печените мръвки.
Агнешко, което го пека 3 часа във фурната, забулено под фолио с подправки и намазано с краве масло, сол, червен пипер, овкусен с черен пипер. Това е моята тайна – кравето масло, което слагам, самото месо го овкусявам, намазвам.

Димитрина Йосифова е първомайска снаха. Казва, че имала късмета 30 години да живее с добра и оправна свекърва, която я научила да прави най-вкусната агнешка чорба в селото. Нейната тайна е, че измива агнешката карания не със сол, а с вода, в която е разтворена гасена вар.
„Белият дроб, черният дроб, сърцето и бъбреците се сваряват в отделна тенджера, а червата, шкембето и така наречените момици се сваряват в друга тенджера. Като изстинат, се изваждат от бульона, нарязват се на дребно. Някои хора този бульон го хвърлят, но аз не го хвърлям, връщам си го в тенджерата и прибавям лук, морков и ориз. Като се сварят тези неща, слагам от дробинето. После си го овкусявам с чер пипер, с джоджен, с магданоз, каквото има в градината и кой, както го обича. Някои от балканджиите му слагат и тарус. Накрая се застройва. Аз застройвам с яйце и кисело мляко, но трябва много да се внимава, защото тази супа бързо се разваля“, обясни Йосифова.

razsol
Агнешкото дробине с ориз носи мазнина
Николина Костова е майсторка на ориз с агнешко дробине. Казва, че нейната рецепта за дроб сърма е от старата тетрадка на нейната баба.
„С лук зрял и зелен, който се запържва, но преди това ми е обработено дробинето на агнешкото“, казва тя и продължава с рецептата: „Всяко едно нещо е сварено предварително, нарязва се на дребни парченца и… започвам вече да сглобявам. Този ориз носи много мазнина. Основната мазнина, която използвам, е от булото. Три към едно бульон за ориза. Слагам много черен пипер, юзум. След като заври, поръсвам отгоре със сухо брашно, за да може, когато се изпече, да се получи една коричка.

Жените в Първомайци са безспорни майсторки на разсол и ястия с агнешко, но вкусните гозби не могат без питка на масата. Анастасия Шахънова от сдружение „Родолюбци“ в селото прави едни от най-вкусните пити.
„Това са ароматни питки с прясно мляко, яйчице, кисело млекце, което е заквасено вкъщи и сръчни ръце. Просто готвенето е от себе си да дадеш нещо, да го правиш с любов. Това е импровизация“, казва тя. „Маята обича да се съживи от захар. Лъжичка захар, лъжичка сол, но солта се слага отстрани на брашното, тя не трябва да има съприкосновение с маята и захарта. Аз слагам малко зехтинче, защото много вкусно става. Тестото обича леко, да се разтяга, да не се мачка силно, да се бие. Иска нежност и да се остави да бухне. После се оформя и пак да бухне и отгоре яйчице с олио намазано“, набързо обяснява Шахънова.

Празникът на разсола в село Първомайци разкрива тайни на гозбите

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории