Последни Рецепти
Последни Статии

Празнична трапеза за Гергьовден

Добавено в Ястия с агнешко

Добави към моето меню

Гергьовден е голям празник. Свързан е с много традиции и обичай, които се изпълняват за здраве и берекет. Като празник Гергьовден се отбелязва в много страни, като най-характерно е за Каталуния , където на 23 април се подаряват книги и червени рози.
На Балканите Гергьовден е голям празник и се празнува от всички етноси – Едерлези, Хъдърлез – е пролетен празник в мюсюлманските общности, като дата съвпада с християнския Гергьовден.
Зелен Гергьовден – е времето на късната пролет, когато настъпва лятото. Традициите са свързани с животновъдството, земеделието и настъпващата нова стопанска година като цяло.
zdravec pix geranium
Прието е стопанката на дома да стане рано, за да премете и да закичи над всички врати букети, направен от здравец и люляк или цъфнали клони от плодно дърво. Тези букети трябва да останат на мястото си докато не изсъхнат, а по този начин здравето и късметът няма да напускат дома през цялата година.

По селата все още се изпълнява и обичаят “задояване” – овцата, която през годината първа се е сдобила с агънце, се закичва с венец, направен от здравец, коприва, глог и къпина. Всички те трябва да са вързани с червен конец за здраве. Същият венец се окичва и на вратата на кошарата.

Гергьовска китка

Зеленината, цъфнали клонки и цветя заемат основно място в традициите на Гергьовден, защото символизират силата на природата и се вярва, че могат да я пренесат и върху хората и дома. Гергьовската китка или венец, изплетени от къпина, глог, букови клонки, коприва, защитава дома от зли сили. В нея трябва да има стръкове здравец, люляк и клонки от разцъфнала ябълка или друго плодно дърво. Червеният конец, с който за привързани цветята пази от уроки

sv georgi ikona
Гергьовден e

Най-популярният обичай за този ден е печенето на агне или яре, което да събере на трапезата цялата фамилия. приготвя се агнешка дроб сарма, много зелени салати, слагат се много свежи подправки, зелен лук и пресен чесън.

гергьовденска пита
Гергьовденска питаПитка за празник, украсата – тематична за Гергьовден

Традиция е и приготвянето на обреден хляб, който е със задължителна богатата украса. Питката е по голяма и с богата украса – Овчаря, гегата, кошарата, цветя от тесто, питката е по голяма, цветенцата. С най бялото брашно се меси, за да може да е бяло млякото и бяло сиренето.
На този ден се слага първото прясно сирене и се бие масло.

Трапеза за Гергьовден
И тази година ще приготвим агнешко за Гергьовден, подправките и пресният джоджен омагьосват ястието

Агнешко с гъби и ориз
Агнешко с гъби и ориз

Агнешко по гергьовски
Агнешко по гергьовски
Крехко и вкусно агнешко

И още рецепти за Гергьовден
рецепти с агнешко

Гергьовден е изпълнен с много веселие. Вият се хора. Правят се люлки, на които неомъжените девойки се люлеят.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории