Празнична трапеза за Гергьовден
Добави към моето меню
Гергьовден е голям празник. Свързан е с много традиции и обичай, които се изпълняват за здраве и берекет. Като празник Гергьовден се отбелязва в много страни, като най-характерно е за Каталуния , където на 23 април се подаряват книги и червени рози.
На Балканите Гергьовден е голям празник и се празнува от всички етноси – Едерлези, Хъдърлез – е пролетен празник в мюсюлманските общности, като дата съвпада с християнския Гергьовден.
Зелен Гергьовден – е времето на късната пролет, когато настъпва лятото. Традициите са свързани с животновъдството, земеделието и настъпващата нова стопанска година като цяло.
Прието е стопанката на дома да стане рано, за да премете и да закичи над всички врати букети, направен от здравец и люляк или цъфнали клони от плодно дърво. Тези букети трябва да останат на мястото си докато не изсъхнат, а по този начин здравето и късметът няма да напускат дома през цялата година.
По селата все още се изпълнява и обичаят “задояване” – овцата, която през годината първа се е сдобила с агънце, се закичва с венец, направен от здравец, коприва, глог и къпина. Всички те трябва да са вързани с червен конец за здраве. Същият венец се окичва и на вратата на кошарата.
Зеленината, цъфнали клонки и цветя заемат основно място в традициите на Гергьовден, защото символизират силата на природата и се вярва, че могат да я пренесат и върху хората и дома. Гергьовската китка или венец, изплетени от къпина, глог, букови клонки, коприва, защитава дома от зли сили. В нея трябва да има стръкове здравец, люляк и клонки от разцъфнала ябълка или друго плодно дърво. Червеният конец, с който за привързани цветята пази от уроки
Най-популярният обичай за този ден е печенето на агне или яре, което да събере на трапезата цялата фамилия. приготвя се агнешка дроб сарма, много зелени салати, слагат се много свежи подправки, зелен лук и пресен чесън.
Гергьовденска питаПитка за празник, украсата – тематична за Гергьовден
Традиция е и приготвянето на обреден хляб, който е със задължителна богатата украса. Питката е по голяма и с богата украса – Овчаря, гегата, кошарата, цветя от тесто, питката е по голяма, цветенцата. С най бялото брашно се меси, за да може да е бяло млякото и бяло сиренето.
На този ден се слага първото прясно сирене и се бие масло.
Трапеза за Гергьовден
И тази година ще приготвим агнешко за Гергьовден, подправките и пресният джоджен омагьосват ястието
Агнешко по гергьовски
Крехко и вкусно агнешко
И още рецепти за Гергьовден
Гергьовден е изпълнен с много веселие. Вият се хора. Правят се люлки, на които неомъжените девойки се люлеят.