Последни Рецепти
Последни Статии

Празник на щирника

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Какво: Празник на щирника
Къде: Габрово
Кога: 18 май, Регионален исторически музей
praznik-na-shtirnika-gabrovo
През 2017 г. се е провел в Европейска нощ на музеите вечерта на 20 срещу 21 май. Конкурсът се организира от РИМ-Габрово и е в три категории”
– „Най-вкусен габровски щирник“,
– „Традиционно балканско ястие“
– „Европейско ястие“.

Щирникът е традиционната габровска баница, която се приготвя в различни варианти. Тя може да е с плънка от лапад , щир, спанак и лук. Името на ястието произлиза от растението „щир“. Или това е пролетна зелена баница по Габровски, която може да бъде приготвена с плънка от зелен лук, зелени подправки и пролетно зелено – спанак, лапад, лопуш, коприва, щир, сирене и яйца. Може да се добави и праз лук или кромид. Който не може да прави дърпани кори може да я направи с пакет точени.

Рецепта за щирник по Етърски
Рецептата е на Татяна Петкова – майстор симидчия във фурната на етнографския комплекс Етър край Габрово, като от години прави вкусни симиди, баници, гевреци и щрудели.

Продукти:
за тестото:

1 кг брашно
10 г сол
олио и краве масло
вода колкото поеме до меко тесто

За плънката:
500 г листа от спанак (лобода, лапад – според сезона)
2 връзки зелен лук
3 яйца
500 г сирене
девесил, джоджен и магданоз по 1 връзка
олио за запържването
 
щирник по етърски
 
Начин на приготвяне:
* Тестото се замесва да стане еластично. След това се разделя на 4 топки. Всяка се намазва с мазнина – олио и краве масло, и се оставя да почине 30 мин. Всяка топка се разточва и после се дърпа на голяма кора. (Който може, вместо да дърпа, премята тестото. Така става много по-бързо.)
* След това кората се сгъва на голям правоъгълник и върху него се поставя плънката. Завива се на руло, като четирите рула се снаждат и нареждат, завити на спирала, в намазаната с олио тава. Ако не ви се точи, използвайте готови кори за баница.
* За плънката лукът се запържва в мазнината. Спанакът се бланшира в леко подсолена вода, след което се отцежда. Добавя се към лука заедно с подправките и се пържи, докато остане на мазнина. Като изстине, се добавят натрошеното сирене и яйцата и се обърква в компактна смес.
* Пече се в умерено силна фурна. След изпичането се намазва отгоре с краве масло. Щирникът “върви” със студен айрян.

Рецептата е на Татяна Петкова – майстор симидчия във фурната на етнографския комплекс Етър край Габрово, като от години прави вкусни симиди, баници, гевреци и щрудели на Етъра.

Щирник с кори за баница
Щирник с кори за баница или зелена баница по Габровски

gabrovo recepti
В Нощта на музеите в залата на ул. „Николаевска” 10 ще бъде представено и новото издание на РИМ – Габрово „Традиционни рецепти от Габровско”.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории