Последни Рецепти
Последни Статии

Празник на сланината и греяната ракия

Добавено в Празници

Добави към моето меню

Град Априлци се намира близо до магистралата София Варна, до Троян и прочутото село със занаятите Орешак. За хората влюбени в планината е една от точките за изкачване на връх Ботев – пътеката през хижа Плевен. Заслужава се да направите отклонението и да разгледате този край.
aprilci

На 2-3 март 2019 за девета поредна година в град Априлци се провежда празник на сланината и греяната ракия.
Целта на празника е да показва и съхранява старите български традиции, чрез представяне на типичните за района печена сланина и греяна ракия. Само и единствено местни производители.

Какво: Празник на сланината и греяната ракия
Къде: град Априлци
Кога: 2-3 март 2019 г.

aprilci
И през 2019 Най-привлекателен се оказа големият казан с бабината гозба. Снимка: БТА

Гостите на празника опитаха балканджийска сланина и разнообразни ястия, приготвени с нея

По време на празника ще бъдат организирани и различни конкурси: за най-вкусна и крехка сланинка, победителят в този конкурс печели живото прасенце, за най-ароматна и идеална на градус, чудесна на вкус ракия, за най-атрактивно подредено мезе и за най-оригинално ястие, приготвено отново със сланина.

Идеята за празник, посветен на алкохолната напитка, с която в Априлци посрещат и изпращат всеки гостенин, се родила преди години в местното читалище „Светлина 1895 г.“ Оттогава празникът става много популярен. Провежда се ден преди Месни Заговезни, в събота.
Празник на сланината и греяната ракия

Празник на сланината и греяната ракия 2

На този празник хората не се събират за изпият големи количества ракия, а се събират заради настроението, заради удоволствието да се насладят на песните, на народните танци и на хубавото българско мезе и гостоприемството на местните жители. Разказва Дончо Пачников, председател на Народното читалище в Априлци
Всеки, който дойде на гости в Балкана, казва: „Няма ли да нарежеш парче сланина и да пием по една ракия?“ и оттам се роди идеята за празника. Ракията и сланината като мезе към нея са много почитани и обичани, и са с много високо качество в нашия край. Никъде другаде, освен високо в планината, осолената сланина не става така добре, а и тук запазва качествата си през цялата година. Ракия правим основно от сливи и ябълки. Отглеждаме предимно овощни дървета, за друг вид земеделие условия няма. Плодовете на дърветата оползотворяваме в максимална степен. Още в миналото хубавият плод се заделял за продажба. Останалите се слагали в каци, за да ферментират. Така правим и днес с голямо чувство на отговорност към вкусовите качества на ракията, която изваряваме. В Априлци живеят големи майстори и ценители на ракията. Има хора, които дори само да отпият от нея, могат да разпознаят кой е майсторът, който я е направил. За да стане приятна и пивка, вместо задължителните количества дестилирана вода, нашите хора добавят изворна, донесена от специална чешма в планината. В нашия край, когато се появи човек в къщата ти, първата работа е да сложиш на масата една салатка, а към нея и една ракия. Първо ще хапнем и след това ще питаме госта ни за какво е дошъл. Когато някой си тръгва от домовете ни, винаги му подаряваме парче сланина и шише ракия, за да си спомни за нас, когато се прибере вкъщи.

Празник на сланината и греяната ракия 1

От нея в Априлци няма да се откажат никога, защото тя „стопля“ отношенията между хората, сближава ги и е повод за нови контакти и приятелство. Традицията я има в почти всеки дом в Априлци. Тя вече е станала символ на нашето гостоприемство, а и на желанието да съхраним местните български традиции – казва Деница Николова, организатор на народното веселие в родния й град:
Мотото на празника ни е да загърбим материалното време, в което живеем и да се потопим в духа на човечността, на българщината. Неслучайно и много гости бяха облечени в типичната за нашия край народна носия, а и от други области. Това създаде още по-весела атмосфера. Едва ли има област от страната, от която да не са присъствали хора на нашия празник. През последния месец „валяха“ запитвания от туристи и туроператори. Струпването на толкова много хора в нашия малък град малко ни изплаши в началото. Получихме разбиране от тях и никой не изрази разочарование.

„Атракцията на празника е приготвянето на „бабината гозба“ – ястие с 30 килограма сланина, 500 яйца и 30 килогама праз лук“, разказа Деница Николова от народно читалище „Светлина“ в града.
babinata-gozba
Бабината гозба
На форума да има изобилие от типичните за района печена сланинка на шиш, както и традиционната греяна ракия. Организатор на събитието е народно читалище „Светлина“, със съдействието на община Априлци.

използван архив на БНР

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории