Последни Рецепти
Последни Статии

Празник на сусама

Добавено в Празници

Добави към моето меню

Сусамът е много полезна храна, която традиционно се отглежда у нас.

Днес в Южна България – в района на Хасково, Харманли и Ивайловград, отглеждат сусам и успяват да сложат отново сусамовия тахан и тахан халвата на трапезата на българина.
В този район сусамът винаги е бил неотменна част от ежедневното хранене. Ако в други райони на страната сутрешната филия на децата е била мазана предимно с масло или лютеница, в този край тя е покрита с апетитен слой сусамов тахан и мед. У нас той е бил винаги по-скоро част от сладкарството, ядем го подсладен. Ако се използва при печивата то е като поръска от сусам.

sesame pix

С възстановяването на кулинарните традиции има и такива, посветени на сусама.

Какво: “На сусама”
Къде: село Доситеево, Харманли
Кога: 16 юли 2018 г.

Трети национален фолклорен фестивал “На сусама” в село Доситеево, община Харманли, събра над 600 участници от 4 до 85 години. Над 50 бяха танцовите състави, певци и музиканти. Инициативата е била одобрена за част от мащабната програма на Пловдив – европейска столица на културата през 2019 година.
Селският площад се е изпълнил с аромата на хрупкави сусамки, погачи, баници и много вкусни продукти със сусам, както и прочутите доситеевски карталачета. Празникът популяризира кулинарните умения и традиции на населението в региона, свързани с отглеждането и употребата на сусам.
Гостите на фестивала са имали възможност да видят как се преработва сусама в специално направените за целта работилнички и да се насладят на прясно изпечените разнообразни сусамови вкусотии.

praznik na susama NaSusamaHarmanli

Какво: Празник на сусама
Къде:село Плевун, Ивайловград
Кога: 2 септември 2017 г.
Провежда се кулинарен фестивал в който главен герой е сусамът.
Каква енергия има в името на село Плевун и защо има паметник на капитан Петко войвода?
Как пазят днешните хора традиции от тракийско време?
На всички тези въпроси, можете да си отговорите, ако задълбочено прочетете или най-добре посетите фестивал “Кулинарното наследство на траките-храни, поминък и занаяти” през септември 2019, в Ивайловград!

Ето как се приготвя сусамов тахан в този район:
– Сусамът се измива, изплаква се и след това се изпича във фурна на дърва, а смилането става в каменна мелница.
– След това директно се налива във буркани – това прави вкуса му неповторим.

susam recepti
Рецепти със сусам

В домашни условия може да приготвите сусамов тахан, като купите (по-добре небелен) сусам. След което го загреете в тиган докато започне да отделя аромат. След това ви е необходим добър блендер за да смелите сусама на гладка смес. Може да добавите малко сусамово олио (и със слънчогледово се получава) за да получите желаната гъстота.
Препоръчвам ви да смесите сусамов тахан, мед и смлени орехи. От тази смес по 2 лъжички на ден в дните с повишена физическа активност.

История на сусама по нашите земи:
Сусамът е непозната за българските земи култура до идването тук на османците през XIV век. Те носят със себе си традицията за отглеждане на маслодайни култури като сусам и мак (маково семе). Сусамовият тахан е бил нов за българската кухня продукт, както и сусамовата тахан-халва – знаков продукт на ориенталското сладкарство.
През вековете на Османската империя сусам се е отглеждал в цялата южна част на някогашните български земи, на юг от Стара планина. Традицията достига своя разцвет през XVIII-XIX век. Запазва се и след освобождението на България.
В началото на XX век старият занаятчийски начин на производство на сусамов тахан и халва постепенно се индустриализира. Но скоро след това сусамът бива бързо изместен от слънчогледа като основна маслодайна култура в България. Сусамът все по-малко се отглежда за добиване на масло, а предимно за производство на тахан и тахан халва, които постепенно са заменени от слънчогледовите тахан и халва, с много по-ниски и хранителни, и вкусови качества.
Днес в магазина, когато избирате халва, погледнете с какъв тахан е приготвена – тази със слънчогледов тахан е на по-ниска цена от тахановата халва, която е и по-полезна и вкусна.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории