Последни Рецепти
Последни Статии

Прекадете масата на Бъдни вечер

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Прекадете масата на Бъдни вечер

Всяка страна си има традиционно меню при посрещането на Коледа, в което важно място има и празничният сладкиш. Според българския обичай задължително се приготвя тиквеник. Коледните меденки, дори Джинджифилова къщичка, и много десерти, които са богати на сушени плодове и ядки присъстват на празничната трапеза.

trapeza bydni vecher

Трапезата на Бъдни вечер трябва да бъде богата, за да е богата годината, която очакваме, а храните да са непременно нечетен брой и постни.
Традицията повелява на масата да има варено жито, варен фасул, сарми и чушки с ориз или булгур, ошав. Слагат се също така чесън, орехи, мед, кромид лук, пресни плодове, вино, ракия – всичко, което е произведено през годината. На трапезата трябва да има и сурово жито и колакът от Игнажден. На места в Западна България изпичат прясна пита със сребърна пара.
Вечерята в деня срещу Рождество винаги е в семеен кръг и според древната традиция трябва да бъде кадена, за да се прогонят злите сили. По време на храненето не трябва да се става от масата. От трапезата на Бъдни вечер се запазват орехите, суровото жито и недогорялата свещ за следващите кадени вечери.
При сядането около масата някъде се оставя празно място – за мъртвите (починал близък или роднина). През нощта трапезата не се прибира, защото хората вярват, че починалият ще дойде на вечеря. По времето на вечерята се гадае за времето през новата година, за здравето, за предстоящ брак на момите. Според поверието както мине вечерята, така ще върви животът на семейството през предстоящата година.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории