Последни Рецепти
Последни Статии

На 29 март преминаваме към лятно часово време

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Тази пролет е различна с новините за корона вируса. Но природата не спира своя ход. Астрономическата пролет настъпи на 20 март с дни на истинска пролет, цуфнали овошки и цветя. В нощта на неделя, 26 март, преминаваме към лятното часово време. Това означава, че трябва да преместим стрелките на часовниците час напред.

Тази пролет ще преместим стрелките с час напред в 3:00 часа сутринта на 29 март 2020 година (неделя). Отнася се за живеещите на територията на Република България.
Преминаването към лятно часово време става по правило в последната неделя на месец март, в един и същи час за цяла Европа – 3:00 ч. Синхронизираното превъртане на стрелките в този час е най-вече за уеднаквяване на разписанията на самолети и влакове.

Лятото ще дойде на 21 юни. Денят и нощта отново ще е приблизително равни по продължителност с настъпването есента. Есенното равноденствие е на 23 септември.

chasovo vreme smyana
В 3.00 ч. на 26 март преминаваме към лятното часово време

Идеята за лятно часово време за пръв път се въвежда на практика от германското правителство по време на Първата световна война 1916 г., а скоро след това, Великобритания също го прави. Преместването на часовниковите стрелки обаче официално е въведено в Европа през 1976 г. по искане на Франция. В България това става на 1 април 1979 г. От 1999 лятното часово време продължава до четири часа в последната неделя на октомври, когато часовникът се връща с един час назад.

summer time 450

След смяната на времето много хора изпитват проблеми със съня и наспиването. През първите дни организмът трудно привиква към новото часово време. Затова специалисти съветват да се ядат повече плодове и зеленчуци, да се спортува повече и да се ляга по-рано, за да може организмът по-лесно да приеме смяната на режима.

Хората, които страдат от безсъние и които са по-изнервени и тревожни, по-трудно се адаптират към преминаването към лятно или зимно часово време. Проблемът е със свикването с промяната на час за ставане.
При лятното часове време има позитивен момент, който улеснява организма да приеме промяната. Сега се радваме на по-продължителен ден – светлината и слънцето са естествен антидепресант, които карат хората да се чувстват по-добре.

Необходима е поне една седмица адаптация, докато организмът се настрои към новия режим. Организмът сам ни показва темпото, с който е готов да се адаптира към промяната и е добре да му отдадем необходимото време.
Пролетната умора е нещо с което може да се справим лесно с правилно хранене, повече движение и ако се радваме на хубаво слънчево време. На снежните дни 21-23 март да приемем като сбогуване със зимата.

Да се радваме на положителните промени – по-дълъг ден, повече топлина и слънце, които ни правят поне малко по-щастливи.

vishni stockholm 3
В някои северни държави има свободни часове и дни от работа, когато има слънчеви дни, а в Япония има специални дни за почитане на пролетта – всичко това е показателно за култа, който всички споделяме към зараждането на нов живот, нови мечти, нови обещания

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории