Последни Рецепти
Последни Статии

Храни полезни за белите дробове

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Храни, които укрепват белите дробове и предпазват от дихателни заболявания

Заради пандемията от новия коронавирус много експерти съветват хората да се самоизолират и да мият ръцете си със сапун и вода.
Тези мерки несъмнено са полезни. Има още нещо на което може да повлияем лесно – това е храната. Когато на 13 март обявиха опитахме да създадем полезни списъци за храна – Колко и каква храна ни е нужна за две седмици

Ето кои от тях са полезни за укрепване на белите дробове.
Хранене при Хроничната Обструктивна Белодробна Болест – Риба, сирена, грейпфрут и банани подобрява вентилацията на дробовете, намалява нивото на С-реактивен протеин (CRP) – основен маркер на възпалителен процес.

Снимка: www.medlineplus

Снимка: www.medlineplus

COVID-19 атакува дихателната система и затова трябва да се погрижим за белите си дробове, пише Медикъл дайли.

Ябълките държат коронавируса далече. Това се дължи на фитохимикали, които могат да намалят възпалението и оксидативния стрес. Така могат да засилят белодробната функция.

– Листните зелени зеленчуци като спанак, рукола, кейл, лопуш, коприва са пълни с полезни фибри, минерали, антиоксиданти и витамини и всички поддържат добрата форма на белите дробове.

ginger lemonada

Зеленият чай е богат на полифеноли и антиоксиданти, които потискат растежа на раковите клетки в белите дробове.

Чесънът притежава противовъзпалителни и антиоксидантни качества и може да помогне да предпазим белите си дробове от оксидативен стрес. Известно е също, че намалява риска от белодробен рак.

Мазна риба и Сьомга – това е добър източник на противовъзпалителните омега-3 мастни киселини и може да помогне за здравето на белите дробове. А има и отличен вкус.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории