Последни Рецепти
Последни Статии

Преминаване към астрономическо време

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

В последната събота срещу неделя на октомври и тази година ще се върнем към зимното часово време. В 04.00 часа на 27 октомври официално преминаваме към астрономическото време за нашия часови пояс и превъртаме стрелките с час назад.
Смяната на часовото време би трябвало да приключи веднъж завинаги през 2021 г. За това се споразумяха в Европарламента. През септември 2018 г. Европейската комисия излезе с предложение местенето на стрелките да се случи за последно през 2019 г., като различните държави да изберат до март дали искат да останат на астрономическо време (зимно) или на лятно часово време (Daylight savings time).

От 1999 г. лятното време започва в 3 часа на последната неделя на март и продължава до 4 часа на последната неделя на октомври, когато часовникът се връща с 1 час назад – т.е. до 3 часа астрономическо време.
Резултатите от проведена онлайн анкета сред европейските граждани, показва че 80% от анкетираните са за отмяната на превъртането на стрелките на часовника два пъти годишно.

change time pix

Как да се адаптираме към смяната на времето
Липсата на слънце и ранното смрачаване е най-големия проблем с който да се справим при адаптирането към смяната на часа.
Като резултат от преместването ще започне да се съмва по-рано, но и ще се стъмва по-рано.
В момента слънцето изгрява около 7,30-7,40 ч., а след неделя то ще се появява в 6,30-6,40 ч. Същото важи и за залеза –той ще е към 17,30 ч – започва времето на ранното стъмняване, на дългите вечери и очакването на Коледните светлини и украса на улиците.

Смяната неминуемо влияе и върху психиката ни. Получава се разминаване между биологичния и механичния часовник. Степента на това влияние е различна при различната хора. Индивидуален е и необходимият период за адаптация, но се смята, че е необходима минимум една седмица.

Психолозите са на мнение, че рязката промяна в температурата и смрачаването в определено време от деня влияе повече върху психиката, отколкото разликата от един час в астрономическото време. Всички тези негативни фактори най-често оставят своя отпечатък върху здравия сън, а най-добрите методи за противодействието им са разходките сред природата и повече спорт.
Негативният ефект идва и от промяната, от отнемането на съня, затова искаме да няма смяна на времето. Така и от смяната на сезоните – късната есен е един унил период, в който депресивните състояния се увеличават. Най-вече заради липсата на слънчева светлина и по-малко движение. Слънцето е важен критерий за настроението ни, за щастието ни.

Най-рисковата група по отношение на смяната на времето са децата и хронично болните възрастни. Затова е важно точно тези хора да отделят достатъчно време за здрав сън и дори да спят по час-два следобед.

change time pix 1

Какво да направим за да се адаптираме към смяната на времето?
– Най-вече запазете доброто си настроение.
– Храната, вкусна, цветна и разнообразна също помага.
– Разговорите, времето с любимите хора. И най-вече физическа активност.

Защото, както и да преместим стрелките на часовника, светлата част на деня си е все толкова, денят си е все толкова дълъг. Как ще сменим часовника и по кое часово време ще живеем, това не променя светлата част на деня. Нашата организация на деня, нашето управление на времето ни много повече ни помага да постигнем успех в живота, отколкото въртенето на стрелките на часовника.

Астрономическото време е изцяло свързано с денонощното въртене на Земята около оста си и около Слънцето. Зимното време е т.нар. „стандартно време“, което е прието да се използва почти от цял свят.

Пожелаваме да запазите чудесно настроение, да свикнете по-бързо с вечерния мрак и най-вече бъдете здрави.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории