Последни Рецепти
Последни Статии

Прясна пита

Добавено в Тестени ястия и прибавки

Добави към моето меню

Прясна пита
рецепта за пита за Петровден, така както повелява българската традиция

* 1 кг брашно
* 1 лъжица сол (1 чаена лъжичка, ако предпочитате по-безсолно)
* 1 яйце
* 1 кофичка кисело мляко (1/2 кг) с лъжичка сода в нея
* 1 пакет бакпулвер в брашното

Смесеното със сол и бакпулвер брашно се сипва в дълбок съд, в средата му се прави кладенче, в него се слага яйцето и добре разбитото със сода кисело мляко. Омесва се не много твърдо тесто, към което се прибавя по малко брашно, оформя се пита, която се пече на силна фурна.

Увива се в кърпа, след като се извади от фурната.

Идея: с вилица или от усукано между пръститете тесто на фирил може да се направи украса на питата – форми на цветя, слънце, птици

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории