Прясна пита
Добави към моето меню
Прясна пита
рецепта за пита за Петровден, така както повелява българската традиция
* 1 кг брашно
* 1 лъжица сол (1 чаена лъжичка, ако предпочитате по-безсолно)
* 1 яйце
* 1 кофичка кисело мляко (1/2 кг) с лъжичка сода в нея
* 1 пакет бакпулвер в брашното
Смесеното със сол и бакпулвер брашно се сипва в дълбок съд, в средата му се прави кладенче, в него се слага яйцето и добре разбитото със сода кисело мляко. Омесва се не много твърдо тесто, към което се прибавя по малко брашно, оформя се пита, която се пече на силна фурна.
Увива се в кърпа, след като се извади от фурната.
Идея: с вилица или от усукано между пръститете тесто на фирил може да се направи украса на питата – форми на цветя, слънце, птици