Последни Рецепти
Последни Статии

Пресните картофи

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Ползата от пресните картофи
Пресните картофки съдържат (100 г)
– 2,4 г белтъчини
– 0,4 г мазнини
– 12,4 г въглехидрати
– енергийната им стойнист е 61 Ккал

Вкусни рецепти могат да се приготвят както с дребните картофки, так и с по-едрите. Първите може да се готвят на пара, от по-едрите могат да се приготвят различни рецепти.

пресни картофи

Колкото по-дълго се съхраняват картофите толкова по-малко става в тях витамин С. като се има в предвид, че ценния витамин се губи и при термична обработка то в старите картофи има съвсем малко. Младите картофи съдържат три пъти повече витамин С от миналогодишните и два пъти по-малко от цитрусовите плодове. Съдържат и биофлавоноиди (витамин Р), които благодарение на антиоксидантните свойства забавят процеса на стареене на организма, намаляват риска от възникване на рак и сърдечносъдови болести.
Пресните картофки заедно с други продукти като извара, яйца са пълноценен източник на белтъчини, богато на органични киселини и фибри, засилват перисталтиката на чревния тракт.
Не съдържат холестерин и малко мазнини и прости захари.
Много са полезни за хора предразположени към отток, благодарение на съдържанието на калий и способността да отвеждат течности от организъма.
Картофеният сок може да бъде полезен при изгаряния.

Да се чисти кожата на пресните картофи не е нужно. Голяма част от ценните витамини и минерали се намират на милиметри под тънката кожа. Затова проверено може да ги подготвите като ги сложите в купа с вода и щипка за 10 мин, след което да ги измиете с гъба и да отстраните само наранените места, ако има такива. За да предпазите ръцете си да добият неприятен цвят докато почиствате картофките може да ги намажете с оцет или лимонов сок.

Младите картофи не се съхраняват дълго време. Не ги поставяйте в полиетиленова торба. Може да го сложите в долното чекмедже на хладилника и да ги съхранявате около седмица.
Когато купувате картофи гледайте да няма зелени петна, да са здрави без наранявания.

Младите картофки са незаменима гарнитура към всяко ястие, както и леко основно. Да ги пържите не се препоръчва, макар и да се получава чудесен картофен чипс от тях. При пърженето се губят много витамини и неповторимия им вкус.

Най-традиционната рецепта, която може да бъде в много варианти е да сварите на пара или с малко вода картофките и да ги поднесете с малко масло, зелени подправки – магданоз, копър или зелен лук, чесън. Добре се съчетават и с поръска от сусам. Могат да се приготвят и с месо на фурна, както и да да подредите месото на скарата във фурната, а отдолу в тавата да добавите пресни картофки, тиквички, морков, кромид лук и малко вода – получава се страхотна гарнитура.
Когато приготвяте рецепта добавете по-едрите картофи цели, без да ги режете предварително, а след това при поднасянето да се разрежат.
Също така може първо да ги сварите на пара, а след това да продължите със запичане във фурната, на грил функция или да ги задушите в тиган с малко олио.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории