Сезонни храни юни
Добави към моето меню
Сезонното хранене е здравословно, по-изгодно и полезно както за нас така и за семейния бюджет.
През юни има толкова много плодове – череши, вишни, ягоди, кайсии, праскови, малини, френско грозде … и менюто ни може да включва различни рецепти с пресни картофи и тиквички. Първата бакла, зелен грах също внасят разнообразие в менюто ни.
И колко много салати – зелена салата, домати, краставици, зелен лук и чесън, първите свежи моркови.
През юни започваме и да консервираме, да запазваме за студените дни плодовете на земята – може да приготвите домашен компот, сладко, сироп, ликьор (от вишни или зелени орехчета – много полезен при настинка), да замразите плодове и зеленчуци набрани в градината.
Не пропускайте свирчовината, бъз, – става страхотен сироп от нея, както и цъфналата липа и лайка – наберете си букети и ще имате ароматен билков чай за зимата.
Наследете им се по начина, който обичате!
Както казва Рей Бредбъри във “Вино от глухарчета””Вземи лятото в ръка, налей си лято в чашата, в мъничка чашка, разбира се, в най-мъничката детска чашка.” Пуснете лятото на вашата трапеза.
Сезонни храни през ЮНИ
Артишок
Аспержи, Asparagus
Бакла, Broad beans
Броколи
Вишни
Грах, пресен
Домати
Кайсии
Картофи
Карфиол
Касис (Френско грозде)
Киви
Копър
Краставици
Лук зелен
Малини
Магданоз
Моркови
Нектарини
Патладжан
Праскови
Пъпеш
Салата зелена (маруля)
Тиквички
Цариградско грозде
Череши
Чесън, зелен и млечен чесън
Ябълки
Ягоди