Пресни картофи на фурна
Добави към моето меню
Пресни картофи на фурна
В края на май и през юни с пресните картофи може да се приготвят много вкусни рецепти. Една от най-лесните и най-вкусни е да се направят на фурна. Пекат се само като се измият старателно, без да се белят, затова трябва да сте сигурни от къде идват картофите и как са съхранявани. Затова и тази рецепта е най-вкусна с първите рано извадени картофи от градината.
Продукти
1 кг пресни картофи
3-4 стръка копър
2 стръка зелен чесън
1 щипка чер пипер
2 с.л. зехтин
Начин на приготвяне:
• Избират се дребни картофи и се измиват старателно
• Слагат се в тава, която е намазана с олио, поръсват се със зехтин и се налива съвсем малко вода, около 50 мл
• Пекат се на средна фурна на 220 градуса, като се разбъркват на няколко пъти за да не залепнат. Когато са готови, ако фурната има грил функция се включва за 2-3 мин
• Картофите се сипват в купа и се разбъркват с нарязания копър и зелен чесън. Овкусява се със смлян чер пипер и сол
• Поднасят се топли като гарнитура или самостоятелно ястие, добре се съчетават и със сирене.
Пресни картофи може да се приготвят и като се сварят. Слагат се в купа, по-едрите се нарязват и се добавя нарязан зелен чесън и копър.