Последни Рецепти
Последни Статии

Петдневна диета забавя стареенето

Добавено в Диети

Добави към моето меню

Петдневна диета забавя стареенето и засилва имунната система
Специалният режим на хранене е дело на американски специалисти. Диетата ограничава калориите до една трета от нормалното, като набляга на зеленчуковите супи и чая от лайка

Петдневна диета със силно ограничени калории удължава живота, като засилва имунната система, намалява риска от сърдечни заболявания, рак и диабет, информацията е публикувана в “Дейли телеграф“. The Fasting Mimicking Diet (FMD) improves longevity while cutting the risk of cancer and diabetes by half, scientists have found

laika buket

Диетата е разработена от специалисти от университета в Южна Калифорния. Тя ограничава калориите до една трета от нормалното, като набляга на зеленчукови супи и чай от лайка.
За някои хора е добре да я спазват всеки месец, за други е достатъчно веднъж на три месеца или на половин година.
Определяща е обиколката на талията и здравословното състояние.
Същият екип миналата година откри, че гладуването регенерира имунната система и е много полезно за здравето в дългосрочен план. Тъй като за много хора обаче то не е препоръчително, учените са създали диета, която има същия ефект.
“Лично аз пробвах и двете и имитиращата диета е много по-лесна за спазване, а и много безопасна” – каза ръководителят на екипа проф. Валтер Лонго.
През първия ден на диетата са разрешени 1090 калории – 10% протеини, 56% мазнини и 34% въглехидрати. От втория до петия ден калориите намаляват до 725 – 9% протеини, 44% мазнини и 47% въглехидрати.
При изпитанията на диетата с хора биомаркерите за остаряване, диабет, рак и сърдечносъдови заболявания намалели до три месеца. Телесните им тлъстини също са намалели.
Участниците са се хранели нормално 25 дена от месеца, независимо дали хранителните им навици са били добри или лоши.
При изпитанията с мишки диета е повишила броя на регенеративните стволови клетки в органите им, включително и в мозъка. Там се увеличили новите неврони, допринасящи за по-добра памет и учене. При мишките на средна възраст диетата намалила случаите на рак, възпаленията, забавила загубата на костна маса, подобрила когнитивните способности, засилила имунната система.
Според учените ефектът от диетата се дължи на факта, че намалява хормон, който допринася за растежа и склонността към рак. Тя препрограмира тялото да старее по-бавно.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории