Последни Рецепти
Последни Статии

Домашната аптечка

Добавено в Здраве

Добави към моето меню

Домашната аптечка
необходимост, която не бива да се пренебрегва

Всеки може при домашни условия да получи травма, да го заболи зъб или глава, да вдигне температура или да получи стомашно разстройство. В такива случаи ни помага домашната аптечка. Какви лекарства трябва да има в нея и как да окажем първа помощ на своите близки?
Ако трябва да обобщим основните проблеми, за които следва да има по нещо в домашната ни аптека, то те са: травми, изгаряния, наранявания, безсъзнание, сърдечни пристъпи, болки, отравяния, стомашно разстройство, настинка, възпаления, алергии.
Лекарствата, с които разполагаме у дома най-често се събират постепенно – според необходимостта и индивидуалните особености на членовете на семейството. Затова реалната аптечка може да бъде по-малка от оптимално препоръчваната. Във всички случаи обаче е много важно да се следи за срока на годност на всеки от медикаментите.

Травми
Малки рани. Ако кръвотечението е слабо (кръвта само капе), то е капилярно и няма опасност за живота. Ако раната е нанесена от бодлив предмет (тел, игла), кръвта трябва да се изцеди. Нараненото място трябва незабавно да се промие със струя студена вода със сапун, а при силно замърсяване – дори с прах за пране.
За спиране на кръвотечението е най-добре да се използва 3% разтвор на перхидрол. С него трябва да се намокри стерилен памук или бинт, който да се привърже към раната за 5-10 минути. Ако краищата на раната се разминават, то те трябва да се стегнат с лейкопласт и цялата повърхност да се намаже с разтвор на калиев перманганат – той се продава под формата на кристали, които могат да предизвикат силно изгаряне, затова този разтвор трябва да се съхранява в плътно затворена бутилка. За намазването на раните този разтвор се разрежда с вода до цвят, подобен на червено вино.
После върху раната се поставя стерилна превръзка, която по-късно може да се замени с лейкопласт.
При обилно кръвотечение, което не може да се спре с перхидрол, трябва да се прилепи към раната хемостатична гъба, която се обинтова здраво, и незабавно трябва да се потърси лекарска помощ.

Изгаряния
Ако повърхността на изгарянето не е голяма и кожната обвивка е запазена, изгореното място се охлажда със струя студена вода, а после се обработва със спирт с цел да не се образуват мехури. Различните видове алкохолни напитки не са подходящи за обработването на раната! След това изгорената повърхност се обинтова и на пострадалия се дават болкоуспокояващи и противовъзпалителни средства.
След 1 денонощие бинтът трябва да се свали и независимо от наличието на мехури, цялата повърхност на изгареното място се намазва с калиев перманганат (мехурите не се отварят). Ако при превръзката се окаже, че мехурът се е пукнал, той не трябва да се пипа, но превръзка ще трябва да се сменя всеки ден, за да се дезинфекцира раната. При наличието на мътна течност в мехура, той трябва да се отвори, кожата да се отстрани (най-добре с малка ножичка) и да се лекува като гнойно възпаление.
Ако повърхността на раната е голяма и неудобна за охлаждане, пострадалият участък трябва да се обвие със стерилни салфетки или чаршаф и да се обинтова, след което да се потърси медицинска помощ.
Преди намесата на лекар, на пострадалия може да се даде болкоуспокояващо средство, а при липса на такова – чай или кафе.

Наранявания
Нараненото място, както и изгореното, трябва да се охлади в продължение на около час с лед или студен компрес. След това мястото трябва да се обинтова.
След свалянето на превръзката се препоръчва известно време да се приемат притивовъзпалителни (аспирин) и болкоуспокояващи средства, а също да се поставят компреси.
Разтегнатите сухожилия се лекуват по същия начин, както и нараняванията.
Ако болката е много силна и има подозрения за изкълчване или счупване трябва да се обърнем към специалист-травматолог или да извикаме “бърза помощ”.

Безсъзнание
То може да е резултат от травма, стрес, понижено кръвно налягане, сърдечна слабост.
При безсъзнанието става рязко разширение на съдовете – както се казва “кръвта отива в краката”. Затова пострадалият трябва да се постави да легне – ако няма легло, това може да стане и на земята. Трябва да се повдигнат краката на болния и към носа да се приближи кърпичка или памук, напоени с амоняк. Това се прави еднократно и не се оставя болният да ги вдишва. Амонякът предизвиква повишаване на артериалното налягане, но ако се престараем, неговото вдишване може да забави честотата на сърдечните съкращения.
Когато човек дойде в съзнание, той трябва да се постави в седнало положение. Задължително е да се потърси консултация със специалист, за да се открие причината за възникналото състояние.

Сърдечни пристъпи
За оказване на първа помощ са необходими нитроглицерин (при внезапни болки в сърцето) и коринфар (при хипертонична криза). Те се поставят под езика до пълното им разтваряне. Не трябва да се забравят и другите успокояващи средства – най-вече тези, съдържащи валериан, мента и глог.
Всички изброени медикаменти са подходящи и обикновено хората сами правят своя избор. Разбира се, разнообразието е далеч по-голямо и най-добре е, преди да решите какво да присъства винаги в домашната ви аптека, да се посъветвате с вашия лекар.

Болки
За всички видове болки са ефективни аналгинът и парацетамолът. Днес тези евтини препарати се произвеждат с най-различни наименования. За различните типове болка са препоръчителни различни медикаменти, но повечето съдържат именно тези две активни вещества.. При бъбречни, чернодробни, чревни и други колики най-често се препоръчва но-шпа.

Натравяния
При подозрение за натравяне с отрови трябва незабавно да се извика “бърза помощ”. Ако с отровно вещество, например с инсектицид или органичен разтворител, е облята и дрехата, то тя трябва да се свали, а кожата да се промие с вода и сапун. При попадане на отровна течност в очите, те трябва да се промият с подсолена вода или мляко.
Ако отровата е попаднала в стомашно-чревния тракт, се прави промиване на стомаха: на пострадалия се дава да изпие 0,5 л. топла вода и се предизвиква повръщане чрез натискане с пръст върху основата на езика. По-добре е да се пие подсолена вода (2 супени лъжици сол на 0,5 л. вода). Също ефективен е и 1% разтвор на калиевия перманганат. Подобни промивки могат да се правят, но не повече от 4 пъти.
При поглъщане на отровни течности като оцетни есенции, киселини, основи, амоняк и т.н. стомахът не трябва да се промива. На пострадалия се дава да изпие мляко с разбити в него яйца, при натравяне с йод – каша от нишесте или брашно. След промиването на стомаха на болния се дава чаша вода с разтворен в нея активен въглен. Могат да се използват и други адсорбенти.
След прочистването на стомаха може да се приема слабително.
При натравяне с бензин или органичен разтворител (дихлоретан, ксилол и др.) към съответната течност за промиване се прибавя 1 супена лъжица вазелиново масло. Още една лъжица от това масло трябва да се изпие и след промиването, тъй като то разтваря отровните вещества.
Натравянията с нискокачествен алкохол напоследък зачестяват. Има много вещества, които не само засилват действието на алкохола, но и превръщат “нормалното” опиянение в патологично. Това са препаратите, които потискат нервната система, а също и лекарствата, притежаващи способността да задържат разграждането на етиловия спирт в стадия на неговото превръщане в ацеталдехид.
При леко натравяне с етилов спирт може просто да се предизвика повръщане като се изпие чаша вода с 3 капки амоняк, а после да се изпие чаша силно много сладко кафе или чай. При по-тежки натравяния трябва да се промие стомахът и да се приеме карболен или полифепан и слабително – натриев сулфат.
Дълбокият сън на пийналия човек (без загуба на рефлекси) не трябва да ни тревожи – по-добре е да го оставим да лежи на една страна.
При тежко натравяне, когато са изгубени рефлексите, трябва да се извика бърза помощ.

Стомашно разстройство
Функционалното стомашно разстройство може да възникне от нервно сътресение, смяна на водата, лошо приготвена храна. За възникването му може да има и друга причина: наличието на микробни токсини в развалените продукти. За неговото предотвратяване най-често се използват медикаменти като смекта (диоместит) и имодиум (лоперамид).
На любителите на билкови продукти се препоръчват плодовете на боровинката.
Понякога стомашното разстройство може да бъде симптом на инфекционно заболяване, предизвикано от стафилококи, салмонели, холерен вибрион и т.н. При тези случаи лечението може да бъде назначено само от лекар. Ако е невъзможно да се обърнем към него, трябва да прибегнем към най-универсалното и нетоксично противомикробно редство – бактрим (бисептол, септрин).
Ако при натравянето е започнало силно повръщане, за да не настъпи обезводняване на организма, на болния трябва да се даде леко подсолена вода. Повторно повръщане може да се предизвика със слаб разтвор на амоняк. Когато повръщането премине трябва да се изпие чаша силен чай или запарка от лайка (2 супени лъжици на 1 чаша), а след това да се приемат адсорбенти (активен въглен).

Настинка
Настинката се предизвиква или от активиране на нашите вътрешни микроби, или от вирусна инфекция. Често причината за настинката не е ясна и я наричат ОРЗ (остро респираторно заболяване). Проявите на настинка са треската или местното възпаление на дихателните пътища с хрема и кашлица. Да се смъква температура, ако тя не е по-висока от 38 градуса не си препоръчва – според най-новите схващания леко повишената температура е полезна в такива случаи, защото организмът се бори по-успешно с инфекцията. При по-висока температура най-често се препоръчват аспирин и парацетамол.
Ефективно средство в борбата с настинката е комбинацията от аскорбинова киселина (витамин С), аспирин и димедрол. При заболявания на стомаха и червата приемането на аспирин не се препоръчва. В такива случаи подходящи са парацетамолът и ибупрофенът.
При първи признаци на заболяване е добре да се приема аскорбинова киселина – по 1 г три пъти дневно в продължение на 3 дни, след това – по 0,5 г, а към края на заболяването – по 0,25 г три пъти дневно. От първия ден на настинката е добре да се приемат витамин Е (токоферол) и витамин А (ретинол). Добре е да се приема и някакъв препарат за повишаване на имунитета.
При хрема обикновено се предписват различни видове капки, при кашлица – либексин, бромхексин или медикамент (сироп, таблетки), които имат откашлячно действие. Могат да се правят и инхалации с лайка и евкалиптово масло.
При лечението на ангина, освен обичайните противовъзпалителни средства, е добре редовно да се изплаква гърлото с разтвор с перхидрол (1 чаена лъжичка на половин чаша вода).
Може да се използва и запарка от лайка, а при гнойни възпаления – разтвор от готварска сол и сода.
Като антимикробно средство може да се смуче и ефизол.

Възпаления
Външните възпаления се появяват върху кожата, а вътрешните – под формата на миозити и неврити.
Пораженията върху кожата се отстраняват или с мехлем, съдържащ кортикостероиди, или с помощта на свързващи и подсушаващи мехлеми и пасти.
При малки гнойни заболявания може да се намаже възпаления участък със силен разтвор на калиев перманганат или тетрациклин.
Миозитите и невритите се лекуват с противовъзпалителни средства: вътрешно – с ибупрофен, а външно – с някакъв вид крем или унгвент.
Конюнктивитите обикновено се лекуват със студени компреси от преварен чай.
При болки в ушите може да се приема някакво обезболяващо средство – аспирин, аналгин, парацетамол, може да се капне в ухото и камфоров спирт. Добре е да се третира и ноздрата от страната на болното ухо.

Алергии
Понякога възниква неправилна имунна реакция – алергия. Най-разпространените вещества, предизвикващи алергия, са прахът (производствен и домашен), прашецът на цветята, хранителните продукти и козметичните препарати.
Проявите на алергия са най-различни: оток, сълзене, хрема, обрив, сърбеж, червени петна по кожата, задушаване. Поради многото причинители на алергия е трудно да се препоръча универсално средство. Затова е най-добре на първо място да се направи консултация със специалист.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории