Последни Рецепти
Последни Статии

Причини за лош дъх

Добавено в Други, Здраве

Добави към моето меню

Колко пъти сте се притеснявали да кажете това, което мислите, защото усещате лош дъх в устата си? Колко често сте се стеснявали да се приближите до колегата си или сте усещали как хората се отдръпват от вас, когато заговорите? Лошият дъх в устата е не само неприятен, а обикновено е и знак за някакво по-сериозно заболяване.

chetka zybi

Причини за лош дъх

Кариесите, пулпитът и зъбната гангрена са най-честата причина за лош дъх в устата. При всяко хранене в болните зъби се задържа храна, която веднага започва да гние. Намиращите се в устната кухина сливици при хронично възпаление също могат да станат източник на гнилостна миризма, която е резултат от загнездване в техните джобчета на храна и бактерии.

Друга скрита причина за лош дъх са хроничните възпаления на околоносните синуси или т. нар. синузити. Макар да представляват болестен процес, те не са съпроводени с повишаване на температурата. Тяхна единствена проява биха могли да бъдат запушен нос, лека тежест в областта на челото при навеждане, спускане на секрети вътрешно – от носа към гърлото, принуждаващо болния да преглъща често без видима причина или да подсмърча. Механизмът на възникване на неприятната миризма е отново гнилостен, само че в този случай бактериите разлагат естествените носни секрети, резултат от възпаление на околоносните синуси.

Причина за неприятния дъх в устата ни може да бъдат и много по-сериозни заболявания. При язва, гастрит и други стомашно-чревни проблеми например се получава така нареченият ацетонов дъх. Не само околните, но и самият човек, който има подобен проблем, се чувства некомфортно. Обикновено устата му пресъхва, а неприятният дъх го кара или да пие много течности, или да се тъпче безразборно с храна, за да “измие” неприятния вкус. Други пък разчитат на ароматни бонбони и дъвки. Това обаче е само временно разрешение на проблема.

Единственият ефективен начин да се справите с лошия дъх е да излекувате причината за него. Затова е необходимо да се консултирате с лекар, който да ви предпише необходимото лечение.

Как да се справим с лошия дъх?
– Мийте зъбите старателно
– Редовното и старателно измиване на зъбите може да помогне да се справите с неприятния дъх в устата си. Устната кухина трябва да се почиства добре след всяко хранене.
– Ходете редовно на профилактични прегледи при стоматолог и отстранявайте навреме всички появили се кариеси или възпаления.
– Не подценявайте леките болки в гърлото или запушения нос, особено ако ви направи впечатление, че дълго време не можете да се справите с тях. – Консултирайте се със специалист по уши – нос – гърло.

За да се преборите успешно с лошия дъх консумирайте повече плодове, като праскова, кайсия, грозде – те спомагат слюноотделянето и заздравяват емайла. Яжте също и моркови – с тях ще подобрите здравината на самите зъби.
Сутрин след измиване се сдъвква малко магданоз или се изпива чаша вода с 4-5 капки лимонов сок (може и да се жабуркате).

– Жабурете с 1 с.л. олио десетина минути, докато олиото стане на бяла, пихтиеста маса.
– Четкайте леко горната и долната част на езика и леко го престъргвайте.
– Използвайте правото си на профилактичен преглед при вашия стоматолог
– Консумираме много плодове и зеленчуци.

Билките помагат при лош дъх
– Залива се 1 с.л. чубрица с 400мл вряща вода. Вари се 10 минути на тих огън. След изстиване отварата се прецежда. Пие се 3 пъти дневно по 70 мл преди хранене.
– 1 с.л. цвят от бяла акация се запарва с 500 мл вряща вода. След 40 минути запарката се прецежда. Пие се 4 пъти дневно по 75 мл, 20 минути преди хранене.
– Дъвчете “гвоздейчета” карамфил.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории