Последни Рецепти
Последни Статии

Хранене при умствена преумора

Добавено в Здраве

Добави към моето меню

Хранене при умствена преумора
Гадене, високо кръвно и безсъние са първите симптоми на умствена преумора. Какво и как можем да променим в нашето хранен и в начина си на живот

Яжте много плодове и зеленчуци
Храната е много важно средство за лечение на умствената преумора. Необходимо е да се приемат повече плодове, зеленчуци, натурални ядки и растителни масла. Препоръчват се редица билки и добавки като лецитин, проантоцианоиди, гинко, готу кола, розмарин, маточина, мента и др. Пийте много течности и приемайте повече сладки неща, особено шоколад.

Планирайте задачите си
Планирайте добре задачите си, за да избегнете стреса. Така се свежда до минимум неизвестността, която напряга допълнително нервната система, твърдят специалистите. Изградете си дневна и седмична програма, като разпределите равномерно служебните и личните си задължения. На 45 минути приемане на информация си давайте задължителна почивка от 10 минути.
Не се напрягайте умствено повече от 4-5 последователни часа. Определете си час на лягане 22,30 и оптимална продължителност на съня от 7 часа. Осигурете си двигателен режим с подходящи активни занимания за всеки ден. Подходящи са плуването, бягането, туризмът, въобще някакъв спорт и при това за не по-малко от 1 час на ден. Хранете се рационално. Приемайте повече витамини и по-малко мазнини.
Разнообразявайте умствения си труд с творчество, слушане на музика и други културни занимания.
Доказано е, че мозъкът си почива повече, когато се занимава с нещо приятно, отколкото когато напълно бездейства. Научете се да съзерцавате природата. Това е най-висшата форма на разтоварване.

Двойното кафе засилва умората

Времето, в което живеем, ни представя редица предизвикателства, нови факти и умения за заучаване на различни факти. Налага ни се да усвояваме ред изисквания за повишаване на квалификацията, купища информация. Обработката на тази информация предизвиква висока степен на умствено натоварване. Мозъкът ни се уморява.
Настъпва обща отпадналост, леко главоболие, мислите се концентрират бавно, а запаметяването е затруднено. Дотук всичко е в рамките на нормата – това е физиологичният процес на умора. Състоянието е преходно. Преминава след кратка почивка и достатъчно сън през нощта.
За разлика от умората преумората е болестно състояние. Някои от задължителните предпоставки за нея са приемане на значителна по обем информация за кратък период от време. Непрекъснато (без почивки), продължително приемане на информация, за период от време, надхвърлящ физиологичните възможности на организма, недостатъчен сън. Употребата на възбуждащи средства като кафе, чай, психостимуланти, за изкуствено и насилствено поддържане на процеса на бодърстване също са причина за настъпване на преумора. Вследствие на това невроните в мозъка са напълно изчерпани.
Системите им за самовъзстановяване и себеобновяване са блокирали, защото цялата им енергия е отивала за възприемане на претоварващите дози информация. Стотици хиляди клетки са умрели. Биологичният денонощен ритъм на мозъка е излязъл от строя.
Появяват се характерните белези на преумората – общо безпокойство, повишена раздразнителност, невъзможност за потискане на нервните импулси, безсъние.
Наблюдават се и някои нервно-вегетативни смущения като сърцебиене, повишаване на кръвното налягане или рязкото му падане, студени изпотявания, замаяност, физическо безсилие. За да бъде човек здрав, работоспособен и творчески активен, трябва да си изгради рационален режим на живот – труд и почивка и да ги редува през, разумен период от време, съветват лекарите.
Смяната на деня и нощта, годишните сезони, океанските приливи и отливи също оказват влияние на човешкия организъм. Устроени сме за ритмична работа и ритмичността е закон заложен на клетъчно ниво в нас, твърдят специалистите.

Плискайте се със студена вода
Пренапрягането може да доведе до сериозно заболяване. Още повече че умственото натоварване често се придружава от стресове, шум, електромагнитно лъчение и умора на зрението. За да се спасите от това, спете и релаксирайте, практикувайте разменното дишане. Бързо средство за освежаване на ума и очите след работа е наплискването на лицето със студена вода, съветват лекарите.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории