Последни Рецепти
Последни Статии

Причини за развод

Добавено в Дом & Семесйтво

Добави към моето меню

Най-честите причини за развод
Не се учудвайте, ако в даването, без да очаквате нищо в замяна, ще получите много повече

Вярвате ли още в приказките и в това, че той ще дойде с кораба с алени платна? Днес рицарят не идва на бял кон, но когато връчват онзи документ, в който се казва, че жената е хранителка на домашното огнище вярваме, че този ден ще продължи до край, до края на живота, но ето идва ден в който разбираме, че нещата не са точно така. Дали това е трудна ситуация или решение, което е за доброто на двамата (а може би на децата)? Как се е достигнало до това решение? Понякога е полезно, ако наблюдаваме как други решават своите житейски проблеми или погледнем какво казват проучванията.
Според проучвания в България още преди да бъдат 10 години заедно, половината от семейните двойки подават молба за развод. Факт. Въпросът е защо се случва това? Добре е, че има процедура за развод по взаимно съгласие, което спестява много от неприятните моменти. Но какво може да доведе до взаимно, непоколебимо решение, което е категорично, окончателно и сериозно вземато от двамата, добре обмислено и не е резултат от временно настроение.

Липсата на комуникация
Много семейства пренебрегват проблемите, които възникват помежду им, и забравят, че с провеждането на откровен разговор и изясняването на ситуациите, шансовете им да спасят брака си са по-големи. Да си затвориш очите все едно нещо не съществува и не се случва, не означава то да престане да съществува. А един разговор е начало, с който всеки да каже своите очкавания, какво и как би направил за да бъде по-добре за цялото семейство. Съпругът е човекът с който се споделя, разказвате и най- съкровените неща и желания. Спрете ли да го правите – това е сигнал.

Високи очаквания
Не бива да си изграждаме предварително представа за това какво ще представлява съвместния ни живот. Очакванията са едно, реалността може всичко да поднесе и да се размине с очакванията ни, обещанията и представите ни. С времето се появяват черти от характера на партньора, за които рядко предполагаме и се налага търпеливо да приемаме. Дали бракът е компромоси, взаимни, и баланс – какво е напрвил единият и какво е направил другият, какво е дал единият, колко желание е вложил другият. Не трябва да приемате сключването на брак за документ за сигурност, а да продължавате да влагате най-доброто от себе си, защото семейството е това, което ви прави сигурни, спокойни и успешни.

Липсата на отдаденост
При размяната на обетите се кълнем във вечна вярност и любов, но след сватбата малко по малко осъзнаваме колко е трудно човек да поставя любимия над себе си и да преглъща собствената си гордост в името на мира у дома. Семейството е свят на двама – трябва да има баланс. Окаже ли се, че единият живее свой живот, със свои интереси, това го прави по-далечен, отколкото може да го направят и физическите разстояния.

Намесата на роднините и близките
Всеки от нас има роднини, които обичат да са в течение с историята на живота ни. След сватбата обаче чуждите „рецепти ” за справянето с проблемите в личния ни живот може да създаде напрежение и да развали магията на успешната връзка. Едно е добрият пример, подкрепата, помощта, съвсем друго е намесата. Не случайно има толкова приказки за свекървата.

Емоционален, сексуален или физически тормоз
Ако партньорът ви си позволи да ви нарани веднъж, то бъдете сигурни, че това ще се случи и втори път. Подобна ситуация поставя под въпрос съществуването на брака ви изобщо. И ако сте готови да търпите помислете защо го правите, в името на детето, децата, на материалната сигурност или защото ви е страх да останете сами и суровите закони на живота? или защото вече е навик или не сте готови за промяната?

Според статистиката в последните 10 години се е увеличил броят на разводите. Най-много са разведените българи на средна възраст от 40 до 59 години и те съставляват повече от половината от населението с разтрогнати бракове.

Бракът е свята връзка между двама души. Не е лесно да се създаде и поддържа, много време, жеалние, постоянство, правене на малки неща всеки ден са необходими за да поставите стабилни основи на връзката си и да надграждате в течение на годините. Струва си!

двама
Кое е последното нещо, което направихте двамата заедно? Ако не се сещате за такова – едно начало, опит е, да се разходите заедно и да поговорите, за вас, ако не ви се получи такъв разговор – значи причините са сериозни

Днес най-честата причина за края на брака е усещането на съпрузите, че вече не са влюбени и че са се отдалечили един от друг, хората по-трудно приемат да имат нещастен брак. Затова и изневярата вече не е основната причина за развод. От изследване на водещи юристи по семейно право във Великобритания.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории