Последни Рецепти
Последни Статии

Кои храни водят до рак?

Добавено в Други, Здравословно хранене

Добави към моето меню

Ултра обработените храни имат връзка със заболяването от рак
При изследванията досега се доказа, че ултра-преработените хранителни продукти носят висок риск от затлъстяване, високо кръвно налягане и холестерол. Екип от Департамента по проблемите на здравето и популацията в Харвард изследва дали има връзка между ултра-преработените хранителни продукти и риска от развитието на онкологични заболявания и конкретно, рак на гърдата, червата и простатата.

Екипът предоставя на реномираното издание British Medical Journal списък с характерни белези на храните, при чиято консумация може да се търси подобна зависимост. Резултатите от изследването им показват, че големият ръст на потребление на преработени храни през последните десетилетия предвещава повишената честота на онкологични заболявания в следващите няколко.

Как да познаем продуктите, които носят рак?
processed food pix

Значението на храненето за възможното развитие на форми на рак отдавна е установено от експертите. Според Световната здравна организация (СЗО) първата най-предотвратима причина за заболеваемост от рак е тютюнопушенето. Втората е наднорменото тегло, което често се дължи на неправилното хранене с “бърза храна”.
Изследване на екип от Парижкия университет, Сорбоната (Universite Sorbonne Paris Cite). Резултатите са публикувани в изданието “British Medical Journal” и показват, че ако пропорцията на ултра-обработената храна в менюто на човека се повиши с 10%, тогава броят на появата на различни форми на рака се покачва с 12%.

В международната класификация NOVA тези продукти се означават като ултра-преработени, на английски – processed food. Могат да се различат от потребителя по следните признаци:
Наличие на 5 и повече съставки (четете етикетите и ако съставките са много и има такива, които за да разберете какво е ви е необходимо да правите търсене в Google – оставете този продукт)
Наличие на субстанции, които не се използват в непромишлената кулинария,
Наличие на добавки, които замаскират неприятни свойства на продукта или пък имитират приятни такива;
Агресивно налагане на пазара.

fast food pix 2

Списъкът на ултра-преработените продукти включва:
Учените са установили, че колкото повече се хранят хората с такива храни, толкова повече се увеличава рискът при тях от заболяване от рак.
– Опакован термично обработен продукт, който е с продължителен срок на годност;
– Сладки и солени закуски от типа на чипс, снакс, крекери и др.
– Шоколадови и захарни изделия, в това число и бонбони;
– Газирани безалкохолни и други подсладени напитки;
– Готови за консумация продукти от различен тип месо и риба;
– Готови супи и сосове;
– Готови замразени храни, включено и доприготвяни в заведенията за хранене и в магазините (хляба в големите вериги се пече от замразено тесто) – пици, хамбургери и др.
– Богати на захари, мазнини и сол готови храни, бедни на витамини и фибри (50% от храната, която употребява съвременният западен човек е именна тази).

Заключенията си изследователският екип прави на база изучаването на хранителните навици на 104 980 души (22% мъже и 78% жени) на средна възраст 43 години. Доброволците попълват специални анкети, целящи да измерят консумацията на 3300 различни хранителни продукти. Те са групирани отделно по степен на обработка, а случаите на рак се документират чрез медицинското досие и националната база данни в продължение на 5 години.

По време на проучването екипът отчита няколко известни рискови фактори за рак като възраст, пол, образованост, тютюнопушене и двигателна активност.

При анализа се намира, че повишената консумация на ултра-преработени хранителни продукти с 10% довежда до 12% ръст на общия риск от рак и 11% риск от рак на млечната жлеза. Такава връзка не се намира за колоректален и простатен рак.

Екипът не открива съществена връзка между рака и консумацията на по-малко преработени храни, например консервирани зеленчуци, сирене, пресен неопакован хляб. Консумацията на пресни и минимално обработени храни като плодове, зеленчуци, бобови култури, ориз, макарони, месо, риба, яйца и мляко е най-ниско рисково по отношение развитието на рак и рак на гърдата.

diet pix 10

Това е първото изследване, което изучава връзката между повишения риск от онкологично заболяване и, в частност, рака на млечната жлеза с консумацията на ултра-преработени хранителни продукти.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории