Дуриан
Добави към моето меню
Дуриан (Durio) е тропически плод, известен със силната си, натрапчива миризма. Произхожда от Югоизточна Азия и има сладка, кремообразна вътрешна част. Това е екзотичен за нас плод, който може да видим, ако пътуваме в тази част на света.
Наричат го „кралят на плодовете“, вътрешността му е с приятен сладко-кисел вкус.
Наскоро имаше новина, че този плод може да реши проблема с изхранването на света. Има само един проблем за решаване – миризмата на този плод. В някои медии описват миризмата му като съчетание на “терпентин и лук, гарнирано с миризма на чорап от фитнес”.
Размерът на плода е колкото на кокос. Той е зелен отвън, с малки бодливи шипове. В Югоизточна Азия често е забраняван за внасяне в хотелски стаи и транспортни средства.
Дуриан е екзотичен плод на дървото Durio от семейство Malvaceae. Расте в тропическите джунгли на Индонезия, Малайзия, Тайланд и Филипините. Плодът може да достигне до 30 см дължина и 15 см диаметър и да тежи до 4 кг. Покрит е с дебела кожа с бодли. В зависимост от вида цветът на обвивката се променя от зелено до кафяво, а на сърцевината от светло жълто до червено.
Дуриан – хранителни качества
Дурианът има висока хранителна стойност, богат е на витамин С и други витамини и минерали. Прочиства организма от токсините.
Хранителни стойности в 100 г дуриан: 147 ккал; 1,5 г белтъчини; 5 г мазнини; 27 г въглехидрати; 3,8 г фибри
Дурианът се консумира предимно суров. И то скоро след откъсването му (до 48 часа, което е и проблем за транспортиранетому)
Развален плод наложи евакуцията на университет в Австралия през април 2018 г.
Над 500 студенти и учители бяха евакуирани от университет в Мелбърн, Австралия, заради странна миризма, по подозрение за изтичане на газ. Пристигнали на мястото специалисти от пожарната в града са установили, че става дума за развален тропически плод – дуриан, предава Би Би Си.
При претърсване се оказва, че миризмата в Кралския институт за технологии на Мелбърн идва от библиотеката му, където дуриан е бил намерен да се разваля в шкафче. Пожарникарите посочват, че миризмата на плода се е разпространила в сградата чрез системата за климатизация. Университетът е отворен отново и е заработил нормално, съобщиха от градката бригада за борба с пожари в изявление.