Пролетно смути от листни зеленчуци
Добави към моето меню
Пролетно смути от листни зеленчуци
Зелено смути – За вкусно начало на деня (като същевременно си вземате дозата листни зеленчуци още на закуска)!
Рецептата е от книгата „Чуй своето тяло. Наръчник за всяка жена“ от Сара Авънт Стоувър, която вече е по книжарниците (ИК „Кръгозор“), е и сборник със съвети, и практическо ръководство по йога и медитация, и готварска книга с рецепти, разделени по сезони.
Продукти За 1 порция:
1 препълнена шепа парчета замразено или прясно манго
1 ч.ч. кокосова вода, бадемово мляко или пресен портокалов сок
½ ч.ч. филтрирана или преварена вода, при нужда и малко повече
1 с.л. прясно смляно ленено семе
1 шепа протеиново брашно от кафяв ориз
1 ч.л. спирулина
4 капки екстракт от стевия или 1 с.л. мед (за подслаждане)
2 препълнени шепи бейби спанак
1 корен целина
Сложете в блендера парчетата манго, кокосовото, бадемовото мляко или портокаловия сок плюс ½ чаена чаша вода. Ако се налага, добавете още вода – важното е съставките да се покрият с нея. Пуснете блендера. Добавете лененото семе, протеиновото брашно, спирулината и подсладителя – плюс други суперхрани, ако желаете. Накрая добавете листните зеленчуци и включете отново блендера до получаването на напълно еднородна гладка смес.
ПРИГОТВЯНЕ НА ЗЕЛЕНИ СМУТИТА
Приготвянето на зелените смутита може да бъде лесно и много забавно. Ето какво е добре да знаете, преди да започнете.
• Препоръчително е следното съотношението – 50% плодове и 50% зеленчуци. За получаване на гладкост е добре да се добавят някои от следните продукти: половин банан, няколко парченца замразено манго или четвъртинка авокадо. Бананите ще добавят сладост, но ако смутито не ви е достатъчно сладко, може да импровизирате допълнително с прясно изцеден сок, кокосова вода, агавe, стевия или натурален мед.
• Първо смесете с блендера плодовете и водата и едва след това добавете зеленчуците.
• Ако ви останат сокове или смутита, винаги можете да приготвите домашни близалки.
• За допълнителна енергия бихте могли да добавите малко ананас, куркума, джинджифил, лимон или лайм.
• Експериментирайте с различни видове листни зеленчуци, за да откриете комбинацията, която допада най-много на вашия вкус.
Може да избирате от следните продукти:
бейби листни зеленчуци (пролетен микс)
бейби спанак
диви листни зеленчуци (напр. коприва и глухарче)
ечемичена трева
кориандър
краставици
къдраво зеле
кълнове
магданоз
манголд
мента
пшеничена трева
романова маруля
рукола
целина
Приготвянето на зелените смутита може да бъде лесно и много забавно. Ето какво е добре да знаете, преди да започнете.
Препоръчително е следното съотношението – 50% плодове и 50% зеленчуци. За получаване на гладкост е добре да се добавят някои от следните продукти: половин банан, няколко парченца замразено манго или четвъртинка авокадо. Бананите ще добавят сладост, но ако смутито не ви е достатъчно сладко, може да импровизирате допълнително с прясно изцеден сок, кокосова вода, агавe, стевия или натурален мед.
Първо смесете с блендера плодовете и водата и едва след това добавете зеленчуците.
Ако ви останат сокове или смутита, винаги можете да приготвите домашни близалки.
За допълнителна енергия бихте могли да добавите малко ананас, куркума, джинджифил, лимон или лайм.
Експериментирайте с различни видове листни зеленчуци, за да откриете комбинацията, която допада най-много на вашия вкус. Може да избирате от следните продукти: бейби листни зеленчуци (пролетен микс), бейби спанак, диви листни зеленчуци (напр. коприва и глухарче), ечемичена трева, кориандър, краставици, къдраво зеле, кълнове, магданоз, манголд, мента, пшеничена трева, романова маруля, рукола, целина.“