Хляб с просо
Добави към моето меню
Хляб с просо
След като хванах „магията на правене на хляб с квас“ дойде и желанието да опитам с различни брашна. Така дойде ред и на просото, в магазина помолих да ми смелят кг просо. Направих хляба в съотношение 1:1 с бяло брашно, тип 500. Получи се вкусен домашен хляб
Продукти:
300 мл квас
100 мл вода
1 ч.л. мед
2 ч.ч. бяло брашно
2 ч.ч. смляно брашно
2 с.л. зехтин
Начин на приготвяне
• Използвам квас с ръж (300 мл), който слагам в дълбока купа, добавям 100 мл вода и 1 ч.л. мед
• Към сместа се добавя постепенно брашното като се редува бяло и такова от смляно просо. Колко точно брашно ще е нужно за да се получи меко тесто зависи колко едро е смляно брашното, колкото е по-едро толкова повече течност поема. За разлика от тесто с мая, това се меси около 10 мин докато се получи меко, еластично тесто
• Тестото се оставя да втаса загънат с мека кърпа, докато удвои обема си, около 3 часа
• Отново се премесва като сега се добавя и мазнината. Оформя се и се поставя в намаслена тавичка. Оставя се да втаса отново за около час
• Пече се на средна фурна на 200 градуса около 40 мин. хлябът е готов когато почукате по кората и се чува как кънти. Тогава се изважда от фурната, след като изстине от тавата и се оставя да изстине напълно. Хлябът е по-полезен, ако се яде на другия ден след изпичането. А е толкова вкусно, когато отрежеш филия от още топлия хляб и я намажеш с малко масло.