Последни Рецепти
Последни Статии

протеини

Добавено в Основни хранителни продукти

Добави към моето меню

Протеини, какво трябва за да знаем за протеините
Ролята на протеините в здравословното хранене

Основната роля на протеините е да доставя необходимите елементи за растежа, образуването на ензими и хормони и обновяването на клетките при всички възрастови групи.

Освен това протеините участват в образуването на хемоглобина в кръвта и на антителата в имунната система. Успоредно с всичко това те могат да снабдяват организма с енергия.
meat pix 2

Животинските протеини имат по-голяма биологическа стойност от растителните протеини. Най-много животински протеини има в рибата, яйцата, птиците, говеждото месо, киселото и прясно мляко и сиренето.

Какво количество протеин да приемаме?
Протеините са необходимо, но недостатъчно условие за нарастването на мускулите. Съкращаванията на мускулните влакна по време на тренировка предизвиква стремеж на организма към компенсация, която не е възможна на енергийно ниво, поради което организмът реагира с нарастване на мускулната маса – за което са нужни протеини.

Без достатъчно гликоген мускулното съкращение не може да протича по оптималния начин и хипертрофията е ограничена. От друга страна, консумацията на въглехидрати се отразява благоприятно, както на гликогенния, така и на протеиновия синтез посредством инсулиновата реакция. (Анаболличния хормон инсулин се синтезира при поемането на въглехидрати.)

В някои научни изследвания се предлага на спортистите, занимаващи се с интензивни спортни занимания, да приемат по 1,7 – 1,8 грама протеин на килограм телесно тегло. За да определите от колко грама протеин се нуждаете ще ви помогне следната схема:

Слаба тренировъчна активност – по 0,8 грама протеин на килограм телесно тегло
Активни упражнения – по 1,2 – 1,4 грама протеин на килограм телесно тегло
Много активни занимания на състезателно ниво – по 1,7 – 1,8 грама протеин на килограм телесно тегло.

Протеините трябва да създават 15-20% от ежедневните ни калории. Прекалено богат на протеини режим обаче може да увреди бъбреците и да доведе до намаляване на калция в костите.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории