Последни Рецепти
Последни Статии

Орторексия

Добавено в Здраве, Здравословно хранене

Добави към моето меню

Орторексия
когато манията за правилно хранене се превръща в болест

Орторексията е патологична мания да се яде само здравословна храна.
Тази обсебваща идея може да се превърне в болест, когато не се приемат червени меса, риба и други важни хранителни продукти и се стигне до недохранване.

Думата “орторексия” идва от гръцката дума “орто”, което означава “точен”. Тази болест е описана за първи път от д-р Стивън Бартман, който практикува алтернативна медицина. Неговата книга ” Пристрастени към здравословната храна” , в която се описва орторексията, става бестселър.
В книгата си Братман представя няколко въпроса, които разкриват наличие на орторексия, като “Различава ли се начинът ви на хранене от този на близките ви”, “Чувствате ли се виновни, ако ядете нещо непозволено за хранителния ви режим”, “Интересувате ли се повече от полезните съставки в храната,отколкото от вкуса й”.

happy food 1

Тези, които отговорят положително поне на един от въпросите, могат да се смятат за пристрастени към здравословното хранене, една от най-новите болести на нашето време.
“Всички ние се стремим да се храним здравословно, но когато това нормално поведение се превърне в обсебваща мания, която е вредна за здравето, тогава вече говорим за орторексия”, обяснява д-р Бартман.

Тази нова болест, характерна за западното общество, се появява след манията по диетите, култът към тялото и страха от консумиране на храни, обогатени с изкуствени продукти.
След като преди години бяха определени симптомите на анорексията и булимията, лекари и учени започнаха да обръщат внимание на друго хранително разстройство на психическа основа – орторексията.

Разликата между анорексия и орторексия е в количеството и качеството на приеманата храна.
Орторексията се определя като патологичен стремеж да се ядат следните типове храна: натурални, растителни, без консерванти, без мазнини, без червени меса. Начина на приготвяне – нарязването по специален начин или употребата само на дървени или керамични съдове, също може да бъде един от симптомите на орторексията.

Орторексиците са способни да обиколят целия град, за да намерят точно определена храна или да не ядат, ако не са сигурни, че това, което им се предлага, отговаря на разбиранията им за здравословна храна. Те не се притесняват да плащат по-висока цена за храни, които са с “гарантиран” произход. Отказват да ходят на гости у приятелите си, защото не знаят какво ще им сервират домакините. Орторексиците изпитват силна вина, ако хапнат нещо “забранено”.

orthorexia-nervosa
Това патологично състояние може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Например, липсата на мазнини в организма пречи на усвояването на мастноразтворимите витамини като А, D, E, K. Без месо, нивото на желязо в кръвта намалява значително. Дори да се приемат богати на желязо и протеини храни с растителен произход, те са с по-ниско качество.
Липсата на някои от основните хранителни вещества в организма могат да доведат до анемия, липса на витамини и енергия.

Орторексия нанася и психически вреди, които трябва да се лекуват от специалист.
Също както при булимията и анорексията, лечението на тялото е много по-лесно от лечението на психиката. Трябва да се премахнат всички навици, придобити от орторексиците, а за това се изисква много желание и време.

Симптоми на орторексията:
– Маниакална пристрастеност към здравословното хранене.
– Често се среща при хора, които са страдали от друго хранително разстройство, анорексия или булимия. Парадоксалното е, че тези хора, в стремежа си да се излекуват от една зависимост, се изпадат в друга.
– Изключване от храната на червени меса, мазнини и храни, обработвани с изкуствени вещества.
– Стриктно спазване на хранителния режим, дори при специални случаи.
Както при повечето заболявания на психическа основа и орторексията може да бъде избегната, ако се храните разумно, разнообразно и имате повече увереност в самите вас.

Помнете, всеки от нас е уникално творение на природата има достатъчно положителни черти, с които да се гордее. Всеки от нас е уникален, неповторим и има своите добри страни и своите недостатъци, важното е да бъдеш Ти на правилното място в правилния момент, такъв какъвто си!

***
Учени от Великобритания твърдят, че нервната орторексия (манията за здравословен начин на живот), макар и сравнително нова и недостатъчно добре изучена болест, вече обхваща обществено значими части от населението не само в САЩ, но и в нашата част на света.
Нейна разновидност е манията за качествено хранене, която вече се превърна в нов вид психическо разстройство, широко разпространено в развитите страни. Болните се отказват от захарта и полинаситените киселини. Те с напълно маниакално пристрастие изучават приемането на храната, отчитат всеки грам, всяка калория, а “греха на чревоугодничеството” изкупват с гладуване и като резултата на всичко това все по-често се появява депресия в много тежка форма.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории