Последни Рецепти
Последни Статии

Псориазис

Добавено в Здраве

Добави към моето меню

Псориазисът, болестта на бялата раса

Хренене при псориазис
В диетата трябва да бъдат изключени тлъстите животински храни
свинско и говеждо месо. Храненето да включва зеленчуци и плодове, много риба, по-рядко пилешко бяло месо без кожата. При пълни пациенти да се редуцира телесната маса.

Псориазисът е хронично рецидивиращо заболяване,
което засяга най-често активната възраст. Името му е дадено от Гален, но е известен още на Хипократ, който го нарича “псора”. Разпространен е в Европа и Северна Америка, боледуват предимно представители на бялата раса. Заболяването се увеличава прогресивно на север от Екватора. От псориазис не боледуват чистокръвните индианци и ескимоси. В България има около 20 000 болни.

Псориазисът засяга главата, тялото и крайниците, където се виждат червени петна и плаки, покрити със сребристобели сухи люспи. Обривите често се появяват на местата на притискане, разчесване и травма. Засяга ноктите, които пожълтяват, стават чупливи и получават дупчици като напръстник. Понякога ангажира ставите под формата на псориатичен артрит. Когато измененията са на видимите части на тялото, представлява тежък козметичен дефект. Съществуват много хипотези за причините за възникване. Смята се, че е генетично мултифакторно заболяване, което невинаги се проявява във всяко поколение. Съчетава се с хипертония, висок холестерол, диабет, витилиго. По-често боледуват мъжете.
Провокиращи фактори са:
стрес и психотравма – до 30%,
физична травма, инфекциозни заболявания, хормонален дисбаланс – често се появява след пубертета.

Важно е да се знае, че
някои медикаменти отключват псориазис: тетрациклини, бетаблокери, артрохин, литиеви препарати.

Времето, за което една клетка достига повърхността на епидермиса и се излющва, в здрава кожа е 28 дни, а при псориатици е 7 дни. Това води до наличие на по-голям брой делящи се клетки, които от своя страна не успяват напълно да се вроговят.

Лечението е комплексно. То зависи от локализацията, степента и стадия на засягане, общото състояние на болния. Във фазата, когато се появяват нови обриви, се използват неутрални охладителни мази и се избягват активни средства. Изпълнява се правилото: “Когато псориазисът настъпва, докторът отстъпва.” Активната външна терапия включва мехлеми със салицилова киселина, дитранол, катрани и урея в различни концентрации, дайвонекс и др. Кортикостероидите трябва да се избягват или да се прилагат за много кратко време, тъй като след тяхното спиране се получава много бърз рецидив.
Вътрешно се приемат витамини, а при тежките форми се прилагат тигазон и метотрексат.
Географското разпределение на псориазиса показва, че в страните със слабо слънчево греене заболеваемостта е по-голяма. Установено е, че през зимата около 80-85% от болните се влошават. Когато през лятото слънчевите дни са повече, рецидивите намаляват.
Съчетанието на слънцето, морските бани и топлия приморски климат е най-доброто лечебно средство. Българската дерматологична школа се смята за една от първите в света, която е приложила морско лечение при псориазис. За да се постигне добър ефект, са необходими от 120 до 150 часа слънчеви бани на морския бряг за 4 седмици, които се придружават от краткотрайни 5-10-минутни морски бани.

Важен момент е ефективната профилактика на болните от псоризис. В диетата трябва
да бъдат изключени тлъстите животински храни
свинско и говеждо месо. Храненето да включва зеленчуци и плодове, много риба, по-рядко пилешко бяло месо без кожата. При пълни пациенти да се редуцира телесната маса.

Да се избягват механичните травми, психичните напрежения и стрес, инфекциите и интоксикациите. Да не се употребява алкохол. Необходимо е да се лекуват фокалните инфекции – грануломи, тонзилити. Не се препоръчват бракове между псориатици, тъй като вероятността да се роди дете, болно от псориазис, може да стигне 75%.

Лечение на Псориазис
Много важна част от лечението е фототерапията с изкуствени източници на ултравиолетови лъчи, които намаляват възпалението, възстановяват нормалното клетъчно делене и вроговяване. При селективната ултравиолетова терапия (СУТ), се използват А- и Б- лъчи от 300 до 340 nm. При PUVA терапията облъчването се осъществява с ултравиолетови А-лъчи след приемане или третиране със специални фотосенсибилизиращи медикаменти.

Д-р Мариета Кътева, дерматолог

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории