Последни Рецепти
Последни Статии

Как да се опазим от въшките

Добавено в Здраве

Добави към моето меню

Как да се пазим от въшките
това не е риторичн въпрос, а факт от нашето училище. Дъщеря ми бе в първи клас в едно от най-добрите училища на София, когато се оказа, че има въшки. Отрязахме дългата руса коса и мазахме с мазила, махахме гниди.

Училището започна, децата започват да се събират на големи групи. Болестите също се увеличават, а опасността малчуганите да се заразят един от друг се увеличава, когато расте и времето, което те прекарват заедно. Освен грипа и шарката другата напаст, която напада учениците, са въшките.

vyshki

Сърбежите по главата
са първият симптом за наличието на въшки.
Освен живите въшки, които обикновено бягат сами от силните шампоани, по косите на децата остават техните яйца – гнидите.
Много от родителите обаче не познават този паразит и дори да го видят, не могат да установят какво точно е това. Дължината на въшката е от 1,5 до 2 мм, а ширината й е 0,7 мм. Тялото й се състои от глава, коремче и 6 крачета. Цветът на въшката варира от жълтеникав до мръсносив в зависимост от цвета на косата. Женската въшка е по-голяма от мъжката. Тя снася яйцата си (гниди) в основата на косъма. Често гнидите могат да се объркат с пръчковидния пърхут, който обаче не залепва за косъма, а се отстранява лесно за разлика от яйцата на въшките. Чрез хитиновата си обвивка гнидите здраво се прикрепят за косъма. До шестия ден се излюпват младите въшки, които на 11-ия ден са вече полово зрели. Една женска въшка за един месец оставя поколение от 2000 – 2500 паразита. Въшката се храни с кръв един-два пъти в денонощието. Тя пробожда кожата с хоботчето си. В момента на убождането се усеща силен сърбеж, който води до моментално разчесване. При пробождането на кожата слюнчената течност на въшката предизвиква възпаление с поява на малки червеникави възелчета и мехурчета.

vyshki 1

Мажете косата с газ
Лечението на въшките и гнидите се провежда със старо изпитано средство смес от газ, оцет и олио. Окосмената част на главата се намазва с тази смес и се покрива с кърпа. След няколко часа главата се измива и косата се разресва с гребен, напоен в топъл оцет. Трябва да се внимава да не се сложи повече газ от необходимото, защото в такъв случай може да изгори кожата на главата, което след това води до силно лющене и поява на пърхот. За да изпадат и гнидите, трябва да се прибави към сместа и малко сол. След като се измие, косата трябва отново да се провери и да се почисти от яйцата, които не са успели да паднат сами.

vyshki 2
Освен бабините рецепти могат да се използват и препаратите купрекс и купрол, като два-три часа след намазването се извършва сресване на косата с гребен, натопен в топъл оцет.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории