Лате с тиква
Добави към моето меню
Тиквеното лате на Strabucks е топла напитка на късната есен. Вкусна. Ароматна. Сгряваща.
Преди време казвах, че Старбъкс е социално кафе – място където можеш да седнеш с нотбука и да поработиш на чаша кафе, място за срещи и разговор…
Pumpkin Spice Latte може да опитате във всеки Starbucks във вариант с веган сироп и няколко алтернативи на млякото.
Има само един малък проблем. аз лично не харесвам напитки в които има добавена захар, колкото и да е малка, колкото и да се прави така по рецепта – така и не се научих да пия капучино или лате с добавена захар или подсладител. В тиквено лате може да се добави лъжичка мед.
Може да се приготви и веган вариант като добавите предпочитано ядково мляко.
Затова вземам идеята и си го приготвяме у дома по наш вкус.
Продукти:
100 г пюре от тиква, което се приготвя от сварена и пасирана тиква
1 с. л. захар (мед или подсладител по избор или опитайте без)
1 щипка подправки за тиква (смлени и смесени канела, индийско орехче или карамфил)
100 мл прясно мляко
100 мл току-що направено еспресо
Бита сметана за декорация, по желание
Начин на приготвяне:
Загрейте пасираната тиква с щипка от подправките, добавете захарта (по желание) и млякото. Махнете сметта от котлона малко преди да заври.
Разбийте с миксер, за да се хомегенизират добре съставките на „тиквеното мляко“ и да се образува пяна. (може и с вилица да се пасира)
В по-голяма чаша изсипете еспресото, отгоре долейте с тиквеното мляко и добавете сметана за украса. Накрая поръсете с фино смлените подправки.