Последни Рецепти
Последни Статии

Тиквено семе – щит за простатата

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Когато дълбаете тиква за Хелоуин, не изхвърляйте сърцевината със семките – те са истински еликсир за вашето здраве.
Тиквените семки са богати на предпазващи клетките антиоксиданти, успокояващ нервите магнезий, подхранващо кръвта желязо, изграждащ мускулите протеин, усилващ имунитета цинк и подпомагащи сърцето полиненаситени мастни киселини. Богати са също така и на фитостероли – растителни вещества, които имат много добър ефект върху простатата.

pumpkin seeds pix 1

Простатата обича тиква
Размерът на простатната жлеза често се сравнява с големината на орех – а пък тя самата често се оказва костелив орех за мъжете на средна възраст.
Четирима от петима мъже на и около 50-годишна възраст страдат от доброкачествена простатна хипертрофия (ДПХ) – т.нар. увеличена простата.
Най-неприятното е, че тя обгръща уретрата – каналчето, което изважда урината от пикочния мехур вън от тялото. Така до достигането на 60-годишна възраст половината от всички мъже вече имат уринарни смущения, причинени от увеличена простата. А тези смущения са изключително неприятни и както се изразяват учените, значително влошават „качеството на живот“. Налага се спешно и често посещаване на тоалетната, понякога по няколко пъти през нощта. Уринирането е затруднено и оскъдно – както в началото, така и в края, на слаба струйка и съпроводено с усещане за непълно изпразване.
Ако имате подобни проблеми, време е да почерпите простатата с малко тиквени семки.
Корейски изследователи давали на мъже с ДПХ по 320 милиграма масло от тиквено семе дневно. След една година общите им симптоми се били подобрили с 58% – „максималната скорост на уринния поток“ се била увеличила с 13%, а „качеството на живот“, според информацията, която споделили, се било подобрило с 41%.
Маслото от тиквено семе може да бъде безопасно и ефективно средство за съпътстващо и основно лечение на ДПХ“, заключават изследователите в „Нютришън Рисърч енд Практис“.

В шведско проучване 53 мъже с ДПХ трябвало да приемат хранителна добавка, съдържаща комбинация от екстракт от тиквено семе и билки, богати на фитостероли. След 3 месеца симптомите им се били подобрили: позивите за уриниране не били толкова чести, уринният им поток бил по-интензивен, по-бърз и на по-гладка струя, а мъжете се чувствали значително по-добре.
Как действа тиквеното семе? По същия начин, по който действат и стандартните медикаменти, предписвани при ДПХ, поясняват корейските изследователи. Съдържащите се в семената фитостероли блокират действието на 5-алфа-редуктазата – ензим, който превръща хормона тестостерон в дихидротестостерон (ДХТ) – съединението, на което се дължи уголемяването на простатата при мъже на средна възраст.

pumpkin seeds pix 2

Още за предпазното действие на тиквеното семе
Изследванията върху животни (и няколко изследвания върху хора) показват, че тиквеното семе може да помогне за предотвратяването и лечението и на други здравословни проблеми.
Сърдечни болести. Храненето на опитни животни със смес от тиквено и ленено семе ги предпазило от повишаване на холестерола, когато били подложени на диета с високо съдържание на холестерол. Всъщност комбинацията от семена понижила вредния за сърцето общ холестерол, LDL холестерола и триглицеридите и повишила нивата на полезния за сърцето HDL холестерол. Изследователите смятат, че положителният ефект се дължи на фибрите и полиненаситените мастни киселини в семената.
В друго изследване учените установили, че даването на тиквено семе на животни с висок холестерол подсилва ефекта от антихолестеролното лекарство симвастатин (Zocor).
Когато на лабораторни животни с химически предизвикана менопауза било дадено масло от тиквено семе, изследователите установили, че тези животни имат по-ниско кръвно налягане, по-нисък общ холестерол, по-нисък LDL холестерол, по-ниски нива на триглицеридите и по-висок HDL холестерол в сравнение с други животни, които не били хранени с масло от тиквено семе. „Допускаме, че добавянето на масло от тиквено семе или на тиквени семки към диетата на жени в менопауза може да намали риска от сърдечносъдови усложнения, свързани с липсата на естроген“ – обобщават изследователите във „Фитотерапи Рисърч“.

Желязодефицитна анемия. Включването на обогатена с желязо зърнена закуска, комбинирана с по 30 грама тиквени семки дневно, към диетата на жени, страдащи от желязодефицитна анемия, помогнало за преодоляването на проблема, според изследване в медицинското списание „Био Факторс“.

Артрит. Когато изследователи дали масло от тиквено семе на животни с химически предизвикан ревматоиден артрит, забелязали „съществено“ намаляване на отоците. Находките са публикувани във „Фармаколоджикъл Рисърч“.

pumpkin seeds pix 3
Запознайте се с тиквеното семе
Всички разновидности на тиквата произхождат от Северна и Централна Америка, а тиквеното семе е една от малкото подправки, които Новият свят е дал на Стария.
Коренните жители на Америка използвали сърцевината на тиквата за храна, а семената ценели като лечебно средство. Ядели тиквени семки за очистване от тения, глисти и всякакви видове стомашни паразити, а също и за лечение на проблеми с пикочния мехур и пикочните пътища. Правели лапи от тиквени семки и налагали с тях кожата при изгаряния, главоболие и артрит.
Навсякъде, където се отглеждат тикви, хората обичат да си хапват тиквени семки между другото, но като подправка ги употребяват в Западна Африка, Испания, Централна Америка и Мексико.

Тиквените семки пепитас са популярни семки за ядене в Мексико, но също така са и високо ценена подправка. Добавят се към салати, а в млян вид се ползват за сгъстяване на супи и сосове. Те са популярна съставка на мексиканските сосове моле – люти ядкови сосове, които се поднасят с пилешко месо или морска храна. Оригиналните рецепти за моле са времеотнемащи и трудоемки и се възприемат като характерни за регионалната мексиканска кухня. Най-известни са рецептите от Оахака, която понякога се нарича „земята на седемте молета“. Най-популярно сред тях е моле верде де пепитас – сос от тиквени семки, който традиционно се сервира с пилешко.
В Западна Африка, където тикви растат в изобилие, семките им се пекат, смилат се, оставят се да ферментират и се използват като подправка за подчертаване на вкуса на гъсти сосове и супи.
Маслото от тиквено семе е популярно в Индия, Германия и Австрия за подправяне на сосове, паста, салатни дресинги и зеленчуци.

Как да си купите тиквено семе
Един от вариантите е да си вземете семки, които се продават като обикновени ядки – сурови или печени, солени или безсолни. Предлагат се и белени, и небелени. Но ако смятате да ги използвате като подправка, трябва да ги закупите сурови. Има ги в много от добре снабдените супермаркети, а също и в специализираните магазини за здравословни храни.
Изберете семки, които са цели и здрави, и внимателно ги прегледайте, когато се приберете у дома. Махнете всички, които са натрошени или наранени по някакъв начин.
Ако ги купувате насипно, избирайте такива, които са плътни и заоблени, добре изсушени и неповредени от насекоми. Помиришете ги, за да се уверите, че не са гранясали или мухлясали.

Тиквеното семе може да помогне за предотвратяването и/или лечението на:
анемия, желязодефицитна
артрит, ревматоиден
доброкачествена простатна хипертрофия
проблеми с холестерола (висок общ, висок LDL, нисък HDL холестерол)
сърдечни болести
триглицериди, високи
уринарна инконтиненция (неволево изпускане на урина)

Тиквеното семе се комбинира добре със следните подправки:
какао, кардамон, кимион, кориандър, лук, мащерка, риган, сусамово семе, сушени домати, черен кимион (семена), чесън, чили
и е чудесно допълнение към рецепти за:
кейкове, курабии, мъфини, пилешко месо, салати, свинско месо, сосове, супи.

Тиквеното семе може да се съхранява в хладилник, в плътно затворен съд без достъп до въздух в продължение на около 2 месеца.
Масло от тиквено семе може да си закупите от специализираните магазини или онлайн. Четете внимателно етикета, за да сте сигурни, че купувате 100% масло от тиквени семки. (Това масло е скъпо и понякога се разрежда със слънчогледово олио, за да се намали цената.)
Маслото от тиквени семки е плътно, наситенозелено и може да има лек червеникав оттенък, ако го погледнете през бутилката на ярка светлина.
Австрия произвежда някои от най-добрите видове. Дръжте маслото на хладно и тъмно място.

Тиквеното семе в кухнята
Можете сами да си изсушите семките, които сте извадили от издълбаната тиква за Хелоуин. Ето как да го направите.
Остържете семената от сърцевината на тиквата със здрава метална лъжица и ги подсушете с хартиена салфетка. Разстелете семките на един слой върху чиста кухненска хартия и ги оставете да изсъхнат на въздух до другия ден. В една тиква може да има до 600 семки.

Сос от тиквени семки
Това е един лесен вариант на известното моле верде де пепитас от Оахака. Сервирайте го върху различни видове пилешко месо – задушено, печено, на скара.
1 чаша тиквени семки, белени
6 бр. червени чили чушки
1 чаша нарязан лук
2 скилидки чесън, нарязани на ситно
2 бр. листа от маруля
1/2 чаша нарязан кориандър
1 чаена лъжичка млян кимион
1 чаена лъжичка сушен риган, за предпочитане мексикански
1/4 чаена лъжичка сушена мащерка
1/2 чаена лъжичка сол
2 чаши пилешки бульон
2 супени лъжици зехтин
1/2 чаша нискомаслена сметана

1. Запечете тиквените семки без мазнина върху силно загрят метален тиган с дебело дъно, докато започнат да се разпукват. Разклатете тигана и продължете печенето при постоянно разклащане още 3 до 5 минути, докато семките станат златистокафяви. Прехвърлете ги в плоска чиния, за да се охладят. Смелете ги на фин прах в мелничка за подправки.
2. Сложете чили чушките, лука, чесъна, марулята, кориандъра, кимиона, ригана, мащерката, солта и млените тиквени семки в кухненски робот и смелете всичко на гладка каша. Добавете 1 чаша от пилешкия бульон през допълнителния отвор и продължете със смилането до гладкост.
3. Загрейте зехтина в дълбок тиган и прибавете соса и сметаната. Запържете сместа на средна температура за 5 минути, като разбърквате непрекъснато, докато сосът се сгъсти. Намалете температурата, долейте, ако е нужно, останалия бульон и оставете соса да къкри на тих огън под полуоткрехнат капак за още 10 минути. Може да приготвите този сос предварително и да го държите в плътно затворена купа, докато дойде моментът за поднасянето му. Преди да го сервирате, кипнете го за кратко в дълбок тиган и ако е нужно, отново го прекарайте през кухненския робот, за да придобие желаната гладкост.
Получават се 3 чаши сос.

Как да изпечете тиквените семки: разстелете семките на един слой върху хартия за печене, поръсете ги с мазнина и сол и ги печете във фурната на 150°С в продължение на 20–30 минути или докато станат златистокафяви.
Можете да ползвате тиквените семки цели или смлени, в сладки или в солени рецепти.

Ето още няколко предложения как да добавите тиквени семки към ежедневното си меню:
• Можете да ги смесите с всеки от описаните в тази книга миксове от сухи подправки, след което да ги поръсите с малко сос „Уорчестър“ и да ги изпечете според инструкциите по-горе. Приготвени така, семките са подходящи за подправяне на салати с пилешко или риба тон, а също и на зелени салати.
• С мелете семената и ги добавете към винегрет или към сметанови дресинги за салати.
• Добавяйте цели или млени тиквени семки към овесена каша или към други видове топли зърнени закуски.
• С мелете семената и ги използвайте за сгъстяване на сосове.
• Добавяйте млени семена към рецепти за мъфини или кейкове.
• Добавяйте цели семена към тестото за домашно приготвени хлябове.
• Добавяйте цели семена към рецепти за гранола.

Lechebnite-podpravkiОткъс от книгата „Лечебните подправки“ от д-р Бхарат Агарвал и Дебора Йост, е издадена на български език от издателство „Изток-Запад“

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории