Пълнени зеленчуци на фурна
Добави към моето меню
Пълнени зеленчуци на фурна
Рецептата е за вкусно ястие в началото на есента. Пълнени чушки, пълнени домати, ако ги комбинирате става цветно и апетитно
Рецептата е от гръцката кухня и е известна като гемиста (Gemista)
Продукти
4 домата, средни
4 чушки
2-3 картофа
1 глава кромид лук
1 морков
1 ч.ч. ориз
Сол и смелен черен пипер на вкус
1 връзка магданоз
1 с.л. олио
Начин на приготвяне
• Чушките се почистват от семената
• Доматите им се отрязват капачета и се издълбават с лъжичка
• Кромид лука се нарязва на ситно и се задушава с 1 с.л. олио. Добавя се настъргания морков, нарязаната на ситно вътрешност на доматите и след като заври сместа ориза. Овкусява се и се дръпва от котлона
• С приготвената смес се пълнят чушките и доматите. Подреждат се в тава, като между тях се редят картофи нарязани на едро.
• Заливат се с 100 мл вода, ако е останало от доматите се слага
• Пекат се на средна фурна до готовност.
• Като се извадят от фурната се поръсват с магданоз
Поднася се в порция 1 чушка, 1 домат и няколко парчета картофи
Идея: ако без кайма ще ги нарекат гарнитура може да добавите 400 г кайма в плънката.