Последни Рецепти
Последни Статии

Пълнени тиквички с кайма

Добавено в Ястия с телешко

Добави към моето меню

Пълнени тиквички с кайма
това е класическа рецепта за пълнени тиквички, така както ги правеше баба, така както ги правят и други баби:) на такива рецепти май им казват стара градска кухня

4 средни по големина тиквички
250 г кайма
1 ч. ч. ориз
1 глава лук
2 домата
1 ч. л. червен пипер
2 с. л. олио
магданоз
черен пипер на вкус

Тиквичките се режат на две и се издълбават. Поставят се за 5 минути във вряща подсолена вода, тенджерата се захлупва и се оттегля от котлона, т.е. задушават се.

В олио за минута се задушава нарязаният наситно лук. Към задушения лук се прибавят настърганите на ренде домати. Задушават се няколко минути и се поставя измитият ориз.

Силата на котлона се усилва и оризът се запържва, докато стане “стъклен”. Налива се 1/2 чаша вода и след като оризът я поеме, се поставят каймата и предвидените подправки. Добавя се и нарязаната на ситно издълбана част от тиквичките.

С тази смес се пълнят отцедените и охладени тиквички. Върху всяка се поставя капаче от домат. Подреждат се в намазана с олио тава и се наливат 2-3 пръста вода. Пекат се 45 минути при температура 200 градуса.

Идея: Поднасят се в събота на обяд, с таратор , салата от краставици домати, чашка ракия за наздраве. С една дума семейна идилия, като на село или на вилата.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории

6 Comments

  1. 1
    Виктор // September 6th, 2006 at 5:09 pm

    чудесен сайт. Виктор.

  2. 2
    Ния Стоянова // June 8th, 2011 at 5:32 pm

    Сега сготвих тиквичките, да видим какво ще стане :Р.

  3. 3
    Dobromira Tonceva // June 19th, 2011 at 9:42 am

    pravq gi po sa6iq na4in, no slagam i kaima, a posle gi zalivam s podlu4eno kiselo mlqko s malko maioneza

  4. 4
    Dobromira Tonceva // June 19th, 2011 at 9:42 am

    pravq gi po sa6iq na4in, no slagam i kaima, a posle gi zalivam s podlu4eno kiselo mlqko s malko maioneza

  5. 5
    Vanko Dimitrov // July 29th, 2011 at 11:33 pm

    много са вкусни

  6. 6
    Andrei Prokofivitch Cherkashin // September 10th, 2011 at 6:09 am

    великолепна рецепта!