Пълнени тиквички с кайма
Добави към моето меню
Пълнени тиквички с кайма
това е класическа рецепта за пълнени тиквички, така както ги правеше баба, така както ги правят и други баби:) на такива рецепти май им казват стара градска кухня
4 средни по големина тиквички
250 г кайма
1 ч. ч. ориз
1 глава лук
2 домата
1 ч. л. червен пипер
2 с. л. олио
магданоз
черен пипер на вкус
Тиквичките се режат на две и се издълбават. Поставят се за 5 минути във вряща подсолена вода, тенджерата се захлупва и се оттегля от котлона, т.е. задушават се.
В олио за минута се задушава нарязаният наситно лук. Към задушения лук се прибавят настърганите на ренде домати. Задушават се няколко минути и се поставя измитият ориз.
Силата на котлона се усилва и оризът се запържва, докато стане “стъклен”. Налива се 1/2 чаша вода и след като оризът я поеме, се поставят каймата и предвидените подправки. Добавя се и нарязаната на ситно издълбана част от тиквичките.
С тази смес се пълнят отцедените и охладени тиквички. Върху всяка се поставя капаче от домат. Подреждат се в намазана с олио тава и се наливат 2-3 пръста вода. Пекат се 45 минути при температура 200 градуса.
Идея: Поднасят се в събота на обяд, с таратор , салата от краставици домати, чашка ракия за наздраве. С една дума семейна идилия, като на село или на вилата.
чудесен сайт. Виктор.
Сега сготвих тиквичките, да видим какво ще стане :Р.
pravq gi po sa6iq na4in, no slagam i kaima, a posle gi zalivam s podlu4eno kiselo mlqko s malko maioneza
pravq gi po sa6iq na4in, no slagam i kaima, a posle gi zalivam s podlu4eno kiselo mlqko s malko maioneza
много са вкусни
великолепна рецепта!