Пълнозърнестите храни – ключ към дълголетие
Добави към моето меню
Пълнозънестите храни – ключ към дълголетие
Пълнозърнестите храни, като овесени ядки, кафяв ориз и царевицата, са ключ към дълголетието, защото намаляват опасността от смърт от сърдечносъдови заболявания.
Ползата от пълнозърнестите храни за сърдечносъдовата система е известна. Това изследване обаче е първото, съсредоточило се върху трайния ефект за продължителността на живота. Екип учени от Харвардския университет са проследили над 100 000 души за период от 14 години. Всички, включили се в началото на изследването, са били здрави, но 16 години след това 26 000 от тях не били сред живите.
Резултатите показват, че тези, които включвали в храненето си повече пълнозърнести храни, изглеждали предпазени от много болести и особено от сърдечни заболявания. За всеки 30 г подобна храна дневно (малка купа овесени ядки) рискът от преждевременна смърт намалява с 5%, а от смърт заради сърдечносъдово заболяване – с 9%.
Пълнозърнестите храни съдържат 25% повече протеини от рафинираните. Известно е, че те увеличават минералната плътност на костите, намаляват кръвното налягане, увеличават полезните бактерии в храносмилателната система, намаляват риска от диабет. Те съдържат и много минерали и витамини – цинк, мед, манган, желязо, вит. В1.
Бетаглюканите в овесените ядки свалят холестерола, а друго съединение – авенантрамид, предотвратява образуването на мазнини в кръвоносните съдове.
източник “Дейли телеграф”