Рачел от тиква
Добави към моето меню
Рачел от тиква
Рачел това е сладко от тиквени парченца в ароматен захарен сироп
Продукти
2 кг тиква, почистена
2 кг захар
1 л вода
2 ч.л. лимонтузу
2 пакетчета ванилия
Няколко листа индрише, по желание
Орехови ядки, по желание
Необходима е вар за приготвяне на варна вода, 150 г гасена вар
Начин на приготвяне
• Приготвя се „варно мляко“ като във водата се прибавя варта, разбърква се до получаване на разтвор, който се оставя да се утаи. След което се прецежда през марля
• Тиквата се почиства и се нарязва на парченца 3-4 см дълги, 1,5 см дебели, може да се използва къдрав нож за получаване на по-интересни формички
• Тиквените парченца се слагат във варната вода и се държат 2-3 часа в нея
• Тиквените парченца се изваждат от варната вода и се измиват
• Приготвя се сироп от водата и захарта, след като заври се добавят тиквените парченца
• Рачелът се вари до сгъстяване, докато капка от сиропа капната на порцеланова чиния не се разлива
• Тогава се добавя лимонтузу, ванилия, листа индрише и орехи по желание
• Рачелът се насипва в затоплени буркани и се затваря с капачки
• Съхранява се на хладно