Фестивал Ракия магия
Добави към моето меню
Празник на домашната ракия
Какво: Ракия-Магия фест
Къде: с. Ганчовец, Дряново
Кога: 7 – 9 септември 2018г.
Най-пивката ракия избират на 9 септември в дряновското село Ганчовец, където за 11-ти път местните жители и гости от цялата страна се събират за празника на домашния еликсир. 50 производители участват в конкурса за ракия-магия тази вечер. По вкус, аромат и градуси жури оценява и избира най-добрия майстор на ракия, който освен престижа, получава за награда и 50-литрово буре.
Традиционно по време на фестивала, съпроводен с много смях и наздравици, гостите търсят бутилка сливова, скрита някъде в селото. За да има мезе за ракията, се провежда и кулинарна надпревара, в която обичайно се включват както местните, така и чужденците, заселили се в Ганчовец.
Дряновското село Ганчовец привлича гости от цялата страната за празника на домашната ракия. Това вече е традиционен фест, защото през 2017 г. се провежда за десети път. Очаква се повече от 50 производители да се включат в конкурса.
По вкус, аромат и по градусите жури-оценители на домашния еликсир ще изберат победителя в състезанието за най-пивка ракия.
Балканджиите са ракиджии и слагат в казаните сини сливи, отгледани в градините им. Сливова ракия обаче само веднъж досега е печелила предпочитанията на журито, спомня си организаторът на фестивала “Ракия-магия” режисьорът Кирил Станков, който от години живее в Ганчовец: Печелят кайсиева, праскова, крушова, сливова, смокинова, черешова, джанкова ракия. Дори веднъж имаше и ракия от дини, но аз не посмях да я вкуся.
Традиционно по време на фестивала, съпроводен с много смях и наздравици, гостите търсят бутилка сливова, скрита някъде в селото. За да има мезе за ракията, се организира и кулинарна надпревара. Програмата за празникът, който събира и почитатели на рока и блуса, включва още филмови прожекции, творчески срещи и ателиета. За пръв път ще има и състезание между парапланеристи.
Повече информация на http://rakia-magia.com/
В края на октомври София се превръща в столицата на високоалкохолните напитки и най-вече на ракията.