Последни Рецепти
Последни Статии

Кои сирена са разрешени при лактозна непоносимост

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

За лактозна непоносимост за първи път чух от моя позната, която е жена на 50 години. Тогава логично се появи въпроса това означава ли, че тя трябва да изключи всички млечни продукти от храненето си. Оказва се, че не се налага избягването на всички млечни продукти.
Лактозен интолеранс, познат още като лактозна непоносимост, е хранително отклонение, което води до неспособност за нормалното преработване на лактозата, вид захар в млечните продукти. Най-често причина за проявите на интолеранс е недостатъчно количество от наличен в тънките черва ензим, наречен лактаза. Без него е невъзможно да се разгражда лактозата до глюкоза и галактоза.

sirena oleg
Кои сирена са разрешени при лактозна непоносимост

Ако е налице интолеранс, приема на храни, които съдържат лактоза води до коремни болки, подуване, газове, диария, гадене и др. Поради тези причини, страдащите от лактозна непоносимост често избягват всички млечни продукти, без да подозират, че съществуват видове сирена, които съдържат минимално или никакво количество лактоза.

Старите, добре узрели сирена са най-безопасни. В синьото сирене се намират между 0% и 2,5% лактоза, сиренето чедар – 0-2,1%, пармезана може да съдържа до 3,2%. По-пресните сирена съдържат по-големи количества лактоза. По-голямата част от нея се отича в началните етапи на приготвянето. С течение на времето, бактериите от родовете Lactococcus, Lactobacillus или Streptococcus, намиращи се в сиренето изяждат захарта и я превръщат в млечна киселина. По тази причина дълго зреещите сирена са почти лишени от лактоза.

Полезен съвет, чрез който може да се определи съдържанието на лактоза в даден вид сирене. На първо място: в сирена, оставени да зреят над 2 години практически не съществува лактоза – тя вече е употребена от бактериите. Също така, в съдържанието на продукта трябва да бъде описано количеството налични въглехидрати, а обикновено сирената богати на въглехидрати съдържат повече лактоза. Поради това се препоръчва на чувствителни към лактоза да консумират само от сирената, които съдържат най-малко въглехидрати и оставени да зреят най-дълго.

Още информация в приложеното видео:

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории