Последни Рецепти
Последни Статии

разширени вени

Добавено в Здраве

Добави към моето меню

Всеки трети българин е с разширени вени
Опасно е възпалението на вътрешните съдове, външното има само козметичен ефект

съвети при разширени вени

Пазете се от горещо
Вените не обичат топлината, не излагайте краката си продължително на слънце или на друга топлина. От топлото вените се отпускат и разширяват. Но не се отказвайте от морето и басейните – ходенето във водата и плуването свиват вените.

Ако работите седнал, сменяйте често позата си.

Носете обувки на нисък ток от 3-4 см, който да поддържа свода на стъпалата.

Наднорменото тегло
също оказва доста неблагоприятно въздействие върху вените. Избягвайте спортове като баскетбол и волейбол. Не слизайте пеша по стълби и се опитвайте да вървите по-рядко по наклонени надолу повърхности.

Много хора страдат от разширени вени, без дори да го подозират.
Според някои изследвания тази болест засяга една пета от българите, а според други – една трета. Сигурно е, че от разширени вени страдат най-вече жените. Все по-често обаче и мъжете се оплакват от това заболяване.

varicose-veins 1

Сериозен проблем може да причини възпалението само на вътрешните вени. Повърхностните вени се виждат. При тях може да се появи т. нар. варикоза. Вследствие на заседнал начин на живот вените образуват възелчета, които неприятно личат по крака. Но това не е опасно, най-много да се появи малка раничка, успокояват лекарите. Опасно е възпалението и заболяването на вътрешните вени. Не трябва обаче да се плашите, защото не всяко подуване и напрежение в краката след дълго ходене значи проблем с вените. Ако се появи обаче продължителна болка, тогава трябва да идете на лекар. А ако има отоци на глезените, схващане на прасеца – нещата са сериозни. Много често разширените вени се предават по наследство, а при останалите случаи – при заседнал начин на живот или неподходящ спорт. Жените страдат от възпаление на вените по-често, защото спортуват по-малко и затова мускулите на краката не са достатъчно развити, за да оказват нужната компресия на вените. По-често се подлагат на хормонално лечение, пият противозачатъчни хапчета. Бременността също оказва голямо влияние и играе ролята на отключващ момент. По време на бременност хормоните се увеличават, теглото на майката се покачва, плодът също упражнява натиск, физическата активност е намалена, обувките често са неподходящи. Лошото е, че първите прояви на разширени вени не са съпроводени със сериозни оплаквания. В началото краката само отичат след тежък ден, а болката е поносима. Ако болестта стане хронична, краката започват да тежат като налети с олово и болката особено нощем става непоносима. Има обаче и случаи, когато липсва болка.
Пътят от възпалените вени до тромбофлебита е твърде къс, предупреждават лекарите. При възпалението се получава венозна недостатъчност, кръвта не циркулира добре, остава в краката и започва да образува съсиреци. Затова е добре при поява на болка след дълго ходене краката да се вдигат на високо.
Съсиреците могат да бъдат много опасни, тъй като те не се виждат, а могат да се “откъснат” от вената и да тръгнат с кръвта към белия дроб, да го запушат, а пациентът да почине.
Затова при наличие на разширени вени е добре от време на време да се прави изследване на рентген на краката и таза, при което с помощта на контрастно вещество се вижда дали в кръвоносните съдове на пациента има тромби. При наличието на съсирек обикновено се налага оперативна намеса.

Движете се редовно
За да избегнете появата на разширени вени, трябва да се движите редовно. Не се застоявайте дълго време прави или дълго време седнали. Правете разходки поне по пет минути на всеки един час, в която сте стоели на стол.
Джогингът сутрин може да ви спести много проблеми с вените.
Подходящи спортове са и плуването и каланетиката. Не се препоръчват ездата и колоезденето.
Опитвайте се да повдигате краката на високо и да не притискате коленете, отучете се да кръстосвате крака.

Може да се лекуват с иглотерапия
Иглотерапията е един от методите за лечение на разширените вени. Колкото по-рано се започне третирането на възпалените кръвоносни съдове, толкова по-лесно е излекуването им. Каквото и да предприемете обаче, необходимо е непременно предварително да се консултирате с лекар специалист, който да ви насочи към най-подходящото лечение. Профилактиката пък е най-доброто лечение, твърдят специалистите.

Разширени вени
За облекчаване на оплакванията от болки и чувство за парене и тежест в областта на подбедриците ще спомогнат втриването в кожата над разширените вени на кремове, съдържащи прополис и екстракт от плодове от див кестен, както и налагането на кожата със свежи зелеви листа, държани предварително на водна пара, за да омекнат и поръсени след това с ябълков оцет. Много полезни при наличие на разширени вени са и баните на подбедриците с хладка вода, в която е разтворена морска сол. За хората, които живеят покрай морето или са на почивка там, направо безценно е ходенето в морската вода. Трябва обаче да се внимава разширените вени да не бъдат излагани под открито слънце.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории