Последни Рецепти
Последни Статии

Лошата храна

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

30% от страдащите от депресия напълняват

Всяка еднообразна храна, която не е вкусна намалява емоционалния фон на човека, прави го вял, провокира хроническа умора, твърдят специалистите. Често спазвайки строга диета, състояща се от нелюбими продукти, хората си нанасят психическа травма, която може да прерасне в нервно разстройство.
Човекът, който се намира в състояние на депресия, променя вкусовите си възприятия – храната му се струва безвкусна и дори най-любимите лакомства вече не го радват. Често той започва да яде повече – в състояние на депресия 30% от хората пълнеят.

В психиатрията има понятие диетична депресия.
Нейни жертви са най-вече жените, които постоянно се подлагат на строги диети. Мозъкът не получава полезни вещества и изпраща сигнали за тревога и напрегнатост. Човек се чувства нещастен, неудовлетворен, започва да се кара с близките си. А оттук до анорексията и булимията е много близко.

Смущения в храненето: анорексия и булимия
Особено опасни за живота са анорексията и булимията.Макар сред другите тежки и сериозни болести на тях да не се обръща достатъчно внимание, статистиката сочи, че те са на второ място /след наркоманията/ по смъртност в млада възраст.

Мързелът e по-опасен от зараза
Един час разходка и килограм зарзават на ден пазят сърцето

Повечето българи не подозират, че мързелът и преяждането са по-опасни от вирусите и заразите. Обездвижването и излишните килограми разболяват сърцето и докарват рак.

Затлъстяването се е превърнало в истинска епидемия в страната ни. Почти всеки втори тежи повече отколкото трябва. Само че повечето от дебелите хора смятат, че килограмите им са напълно в норма, показва изследване “SOS – Спасете от опасност сърцето”, направено през април от MBMD. Добрата новина е, че сме минали с място назад в класацията за най-дебела нация в света и вече сме шести. Лошата е, че придвижването ни надолу в класацията не се дължи на отслабване, а на масовото напълняване на останалите народи. На всичкото отгоре сме и заклети пиячи, нищо че само 11% си признават, че редовно надигат чашката. Останалите около 70 на сто, които твърдят, че не пият, всъщност редовно се наливат с вино и бира. Само че не ги броят за алкохол. Резултатът от тях обаче е същият като от концентрата. Те удрят по сърцето, по черния дроб, могат да докарат високо кръвно, диабет или рак.

Движението се е превърнало почти в табу за България. Разходката по магазините е най-честата форма на “спорт”.Нацията ни е обездвижена и едва по-малко от 30 на сто от хората спортуват редовно. 72 на сто от учениците не знаят що е това спорт, а в часовете по физическо предпочитат да пият кафе, вместо да ритат топка. За върховно усилие на мускулите изтъкваме чистенето с прахосмукачката или стоенето прав в трамвая на път за работа.

Успокояваме се, че всъщност хабим достатъчно нерви и умствена енергия, която да изразходи калориите, с които товарим организма си всеки ден. Затова не ограничаваме изобщо храната.

Тъпчем се със сандвичи и пържено, а почти сме изхвърлили от менюто си млякото, зеленчуците и плодовете. Затова никак не е чудно, че умираме най-млади сред европейците и живеем с около 8 години по-малко от тях.

Във времето, което ни е отредено, пък боледуваме най-често и най-сериозно. Отиваме си най-често от инсулти и инфаркти, защото сърцето ни се задръства от мазнините, с които се тъпчем, и цигарите, които пушат активно повече от половината българи и пасивно всички останали.

За да спасим сърцето си и да държим туморите надалеч, пък ни е нужно съвсем малко. Достатъчно е да ходим бързо около един час и да ядем по килограм плодове и зеленчуци всеки ден.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории