Последни Рецепти
Последни Статии

Рецепти на Петър Димков при мигрена

Добавено в Билки

Добави към моето меню

Мигрената е една от най-честите причини за силно главоболие. Според статистиките жените са по-склонни да изпитват неприятните болезнени спазми в главата.
Главоболието при мигрената е съсредоточено в едната половина на главата (едностранно главоболие) и пулсиращо. Често мигренозният пристъп се предшества от аура (симптоми, индикиращи скорошното му настъпване). Поради това, че причината за мигрената е неясна, лечението е симптоматично.

Билкова смес
Приготвяне: Взимат се от аптеката и се смесват: Тинктура валериана симплекс (чиста) – 20 г.; Тинктура кратеги (от глогови листа) – 20 г; Аква ментае (ментова вода) – 15 г; Камфор на прах – 1 г, Олио ментае (ментови капки) – 20 г.
Как се приема
Сутрин, обяд и вечер 20 минути преди ядене се взима по 1 бучка захар с 20 капки от сместа.
valerian pix

Отвара
Приготвяне: Смесват се по 30 г от билките: ранилист, имел, живовляк – широколистен, леонорус, горска ягода – лист, иглика – цвят, клинавиче, жълта комунига, невен, синя тинтява, червен кантарион. От тази смес се отделят 2 супени лъжици и се запарват в 500 мл кипяща вода. Ври на тих огън 20 минути и като изстине, се прецежда.
Как се приема
Десет минути след капките се пие по 75 мл.

lajka pix

Процедури:
Правят се вечер в преди лягане в следната последователност:
Парна баня на главата с чай от лайка с продължителност 5-10 минути. Следва сухо изтриване.

Меняваща баня на краката до под коленете. Редува се втапяне във вода 45 градуса – 30 секунди, и вода 20 градуса – 3 секунди. Процедурата се повтаря 5 пъти, като се почва с гореща вода и се свършва с хладка, като едно горещо и едно хладко се броят за един път.

Разтривка на гръбнака отдолу нагоре във вид на малки кръгчета 3 пъти с пръсти, натопени в домашна настройка от: 250 г чист маслинен зехтин и 4 пакетчета карамфил на зърна (всяко от по 10 г), стрити на прах. На водна баня врат 30 минути.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории