Последни Рецепти
Последни Статии

Рецепти на Петър Димков при синузит

Добавено в Билки, Здраве, Здравословно хранене

Добави към моето меню

През есенно-зимния сезон, както и през ранна пролет, се проявява или обостря едно особено неприятно страдание – синузитът. Главоболието е нетърпимо, тежест сковава цялата глава, в гърлото се стичат неприятни секрети, трудоспособността е силно нарушена. Симптомите на това заболяване се изразяват в хрема, запушен нос, главоболие, кихане, набъбване на носната лигавица.

allergy pix

Синузитът е възпалително заболяване на околоносните кухини – синусите (sinuitis). Причините за него могат да са различни (бактерии, вируси, гъбички), но най-често инфекцията е смесена. По същество представлява остро или хронично възпаление, което преминава от носната кухина в кухината на синуса.

Развива се най-често едновременно със или непосредствено след възпаление лигавицата на самата носна кухина (ринит). Най-честа причина за проява на синузит е хремата, също така изкривяването на носната преграда, наличието на увеличена трета сливица, пониженият имунен статус, при грип, при заболявания на зъбите.
Различават се остри и хронични синуити, а според характера на възпалителния процес, те биват катарални и гнойни. Гнойните синуити са от особено значение, тъй като те могат да доведат до тежки усложнения като менингит и др. Консултацията с лекар е задължителна.
След преглед , по преценка, се прави бактериологично изследване на изтичащия секрет, рентгенова снимка, които спомагат за правилната диагноза и лечение. И се назначава лечение (с антибиотик или др)

Стара изпитана народна рецепта при синузит е поставянето върху челото и на носа на загрети торбички с морска сол. Полезни са и промивките с морска сол, както и с физиологичен разтвор.

Рецепти на легендарния народен лечител Петър Димков при синузит
Капки
Приготвяне: Смесват се 20 г тинктура валериана симплекс (чиста), 20 г тинктура кратеги (от глогови листа), 15 г аква ментае (ментова вода), 1 г камфор на прах, 20 г олио ментае (ментови капки). Всички съставки можете да намерите в аптеките.
Как се приема: Сутрин, обяд и вечер 15 минути преди ядене да се вземат по 1 бучка захар с 20 капки от сместа.

валериана

валериана

Отвара
Приготвяне: Смесват се 150 г троскот – корени, и по 30 г коприва – корени, репей – корени, спирея – корени и надземна част. Вземат се 3 с.л. от горната билкова смес и се запарват в 600 мл кипяща вода. Ври на тих огън 30 минути и веднага се прецежда.
Как се приема: Пет минути след капките се пие по 75 мл. Може да се добавят мед и лимон на вкус.

Добавки
Всяка вечер. На челото да се поставя парен компрес с торбичка, напълнена с цвят от лайка, киснал във вряща вода 5 минути, след това добре изстискан. Поставя се търпимо горещ. Отгоре се слага вестник с вълнено парче. Държи се, докато изстине.
Следва изтриване на челото до сухо и налагане с компрес от 4 хасени парчета, натопени в смес от: камфоров спирт и камфорово масло по равни части. Отгоре се слага вестник и вълнен бинт. Държи се до сутринта.

lajka

При силно главоболие всяка вечер да се слага на главата “шапка”, напълнена с лапа от 5 с. л. настърган хрян, 10 с. л. готварска сол, 6 с. л. царевично брашно и малко топъл оцет. Сместа ври в литър вода 30 минути и веднага се прецежда.

Всяка сутрин. Да се прави лек масаж на челото, слепите очи и носа с върховете на пръстите на двете ръце. Масажът започва от средата на челото към слепите очи и от носа към ушите с продължителност 2-3 минути. След разтривката се смръква с всяка ноздра по 1 щипка домашно енфие, приготвено от анасон – семе, опечено добре до бежов цвят и стрито на прах. Същото енфие се смърка и преди обяд и вечеря.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории