Последни Рецепти
Последни Статии

Защо да включим чия в рецептите?

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Salvia hispanica или чия е растение от семейството на ментата, с произход Централна Америка. Не съдържат глутен, семената на чията имат в една порция толкова калций, колкото чаша мляко, повече Омега-3 от орехите и антиоксиданти в изобилието, в което ги предлагат боровинките.

Защо е добре да включим чия в менюто?
Чията е супер храна, която се използва в много рецепти за пудинг, смутита и дори може да се сложи в домашно сладко за сгътяване.

Чията е пълна с енергия, но същевременно е чудесен продукт за отслабване. Семената на чията се различат с възможността си да абсорбират многократно теглото си в течност. Затова са добри за избягване на дехидратация по време на тренировка или излагане на топлина.

chia pix 1

Чия семената имат интересна и дълга история в няколко култури. Неслучайно я наричат „суперхрана“. Предполага се, че ацтеките, маите и инките са използвали чия като основна храна, изтощник на енергия. Чия означава „сила“ на езика на маите и те са хапвали от нея преди война или преди бягане на дълги разстояния.

Чия семената са добър източник на:
– Основни мастни киселини
– Протеин
– Витамини A, B, E и D
– Минерали като калций, фосфор, калий, желязо, мед, цинк, магнезий, манган, ниацин, тиамин и други
– Антиоксиданти
100 грама чия съдържат 17 грама белтъчини и всички осем есенциални аминокиселини, истинска рядкост за продукт, който не е с животински произход. Една порция чия дава повече желязо от спанака и 10 пъти повече Омега-3 от орехите. Всъщност това е растението с най-високо съдържание на безценните Омега-3 мастни киселини въобще.

chia pix

Има няколко уникални свойства на семената от чиа, които ги правят полезни за храносмилането:
Oтличен източник на фибри – в 100 г от семената се съдържат 34 г фибри, които не повишават нивото на кръвната захар и не повлияват нивата на инсулина.

Нетното съдържание въглехидрати в семената на чията е само 42 г с нулево съдържание на захари. Влакната на тази храна действат като пребиотик в храносмилателната система, изхранват полезните бактерии в червата и може да помогнат за подобряването на чревното здраве.

Гел вода с чия семена – здравословна мексиканска напитка Чиа фреска, която се прави с вода, чиа семена, сок от лимон или лайм. Малките семенца имат уникална способност да се превръщат в гел заради съдържанието на разтворими влакна и факта, че външната обвивка е хидрофилна и може да абсорбира над 10 пъти теглото си в течност. Това ги прави засищащи, а гелът в стомаха създава бариера между въглехидратите и ензимите и забавя превръщането на въглехидратите в захар. Затова семената на чията често се препоръчват за тези, които се опитват да отслабнат и са идеални за закуска, когато имате най-много нужда от полезна енергия.
Съвременните изследвания твърдят, че гелът на чията е толкова ефективен, колкото енергийните напитки за поддържане на спортна форма.

– Освен като добавка към напитки и салати, чията може да се използва и като заместител на яйцата за сгъстяване и плътност на консистенцията. Чията няма силен аромат и това я прави почти универсална.

Има само едно предупреждение за евентуалната вреда от чия. Подобно на всички зърна и семена, чията съдържа съединения, наречени фитати, които блокират усвояването на определени хранителни вещества. Затова още древните култури са се научили да накисват и ферментират зърната, семената и ядките преди консумация. Затова когато приготвяте пудинг с чия го оставяте за няколко часа в хладилника.

Как да консумираме чия семената?
Накиснати. Не консумирайте семената сухи, по-добре ги накиснете предварително за десетина минути и имайте предвид, че ще набъбнат много. Когато приготвяте шейк и добавяте лъжичка чия изчакайте 10 мин преди да го изпиете.

– На прах. Смята се, че прахообразната чия се приема по-добре от тялото. Това е начинът да се използва, когато се включва в ястието като сгъстител.

– Директно. Ако добавяте чия към сладкиши, супи или ястия, които съдържат повече течности, не е нужно предварително да накисвате семената, те ще абсорбират влагата от храната в процеса на приготвянето й.

В кои ястия можем да използваме чия?
Заради сгъстяващите си свойства чията е идеален заместител на яйцата за всички, които ги избягват в рецептите.
1 с.л. ситно смлени семена от чиа (най-добре в кафемелачка) + 3 с.л. вода = 1 яйце
Може да използвате във всяка рецепта за сладкиши. Уви, чията не става за омлет.

recepti chia
Рецепти с чия семена

За плътност на супи и сосове. Ако не използвате царевично нишесте или други сгъстяващи агенти, понякога може да бъде истинско предизвикателство да сгъстите яденето. Добавете няколко лъжици стрита на прах чия и готово.

Използвайте вместо хляб при заместване на кайма за кюфтета.

За да получите кълнове от чия, накиснете семената във вода и след десетина минути излейте водата. Оставете чията в буркан и през 12 часа наивайте вода и после я изцеждайте. След няколко дни ще имате кълнове от чия, които можете да използвате в салата.

Смесени с брашно или чесън на прах, семената от чия са подходящи и за панировка на риба или пиле.

По идея на Wellnessmama

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории