Защо да включим чия в рецептите?
Добави към моето меню
Salvia hispanica или чия е растение от семейството на ментата, с произход Централна Америка. Не съдържат глутен, семената на чията имат в една порция толкова калций, колкото чаша мляко, повече Омега-3 от орехите и антиоксиданти в изобилието, в което ги предлагат боровинките.
Защо е добре да включим чия в менюто?
Чията е супер храна, която се използва в много рецепти за пудинг, смутита и дори може да се сложи в домашно сладко за сгътяване.
Чията е пълна с енергия, но същевременно е чудесен продукт за отслабване. Семената на чията се различат с възможността си да абсорбират многократно теглото си в течност. Затова са добри за избягване на дехидратация по време на тренировка или излагане на топлина.
Чия семената имат интересна и дълга история в няколко култури. Неслучайно я наричат „суперхрана“. Предполага се, че ацтеките, маите и инките са използвали чия като основна храна, изтощник на енергия. Чия означава „сила“ на езика на маите и те са хапвали от нея преди война или преди бягане на дълги разстояния.
Чия семената са добър източник на:
– Основни мастни киселини
– Протеин
– Витамини A, B, E и D
– Минерали като калций, фосфор, калий, желязо, мед, цинк, магнезий, манган, ниацин, тиамин и други
– Антиоксиданти
100 грама чия съдържат 17 грама белтъчини и всички осем есенциални аминокиселини, истинска рядкост за продукт, който не е с животински произход. Една порция чия дава повече желязо от спанака и 10 пъти повече Омега-3 от орехите. Всъщност това е растението с най-високо съдържание на безценните Омега-3 мастни киселини въобще.
Има няколко уникални свойства на семената от чиа, които ги правят полезни за храносмилането:
– Oтличен източник на фибри – в 100 г от семената се съдържат 34 г фибри, които не повишават нивото на кръвната захар и не повлияват нивата на инсулина.
– Нетното съдържание въглехидрати в семената на чията е само 42 г с нулево съдържание на захари. Влакната на тази храна действат като пребиотик в храносмилателната система, изхранват полезните бактерии в червата и може да помогнат за подобряването на чревното здраве.
– Гел вода с чия семена – здравословна мексиканска напитка Чиа фреска, която се прави с вода, чиа семена, сок от лимон или лайм. Малките семенца имат уникална способност да се превръщат в гел заради съдържанието на разтворими влакна и факта, че външната обвивка е хидрофилна и може да абсорбира над 10 пъти теглото си в течност. Това ги прави засищащи, а гелът в стомаха създава бариера между въглехидратите и ензимите и забавя превръщането на въглехидратите в захар. Затова семената на чията често се препоръчват за тези, които се опитват да отслабнат и са идеални за закуска, когато имате най-много нужда от полезна енергия.
Съвременните изследвания твърдят, че гелът на чията е толкова ефективен, колкото енергийните напитки за поддържане на спортна форма.
– Освен като добавка към напитки и салати, чията може да се използва и като заместител на яйцата за сгъстяване и плътност на консистенцията. Чията няма силен аромат и това я прави почти универсална.
Има само едно предупреждение за евентуалната вреда от чия. Подобно на всички зърна и семена, чията съдържа съединения, наречени фитати, които блокират усвояването на определени хранителни вещества. Затова още древните култури са се научили да накисват и ферментират зърната, семената и ядките преди консумация. Затова когато приготвяте пудинг с чия го оставяте за няколко часа в хладилника.
Как да консумираме чия семената?
– Накиснати. Не консумирайте семената сухи, по-добре ги накиснете предварително за десетина минути и имайте предвид, че ще набъбнат много. Когато приготвяте шейк и добавяте лъжичка чия изчакайте 10 мин преди да го изпиете.
– На прах. Смята се, че прахообразната чия се приема по-добре от тялото. Това е начинът да се използва, когато се включва в ястието като сгъстител.
– Директно. Ако добавяте чия към сладкиши, супи или ястия, които съдържат повече течности, не е нужно предварително да накисвате семената, те ще абсорбират влагата от храната в процеса на приготвянето й.
В кои ястия можем да използваме чия?
Заради сгъстяващите си свойства чията е идеален заместител на яйцата за всички, които ги избягват в рецептите.
1 с.л. ситно смлени семена от чиа (най-добре в кафемелачка) + 3 с.л. вода = 1 яйце
Може да използвате във всяка рецепта за сладкиши. Уви, чията не става за омлет.
За плътност на супи и сосове. Ако не използвате царевично нишесте или други сгъстяващи агенти, понякога може да бъде истинско предизвикателство да сгъстите яденето. Добавете няколко лъжици стрита на прах чия и готово.
Използвайте вместо хляб при заместване на кайма за кюфтета.
За да получите кълнове от чия, накиснете семената във вода и след десетина минути излейте водата. Оставете чията в буркан и през 12 часа наивайте вода и после я изцеждайте. След няколко дни ще имате кълнове от чия, които можете да използвате в салата.
Смесени с брашно или чесън на прах, семената от чия са подходящи и за панировка на риба или пиле.
По идея на Wellnessmama