Последни Рецепти
Последни Статии

Да сготвим скумрия

Добавено в Ястия с риба и рибни продукти

Добави към моето меню

Скумрията е риба, която може да се намери в почти всеки рибен магазин. Прясна скумрия можеби има в градовете край морето, но тук е само замразена с произход от Норвегия, Канада или необозночен … предлага се замразена цяла, почистена и филе. Цената е сравнима с цената на другите замразени риби.

Има няколко рецети които са класика Скумрия с доматен сос, Скумрия на фурна … От друга страна скумтията е някак пренебрегната като риба, а е богата на омега-3 мастни киселини, които са много полезни, ценен източник на селен, магнезий, желязо, калий, витамини B, D и E. Е

mackerel pix

Една обезкостена риба скумрия съдържа и около 21 г белтъчини – над 46% от Ориентировъчния дневен прием (ОДП) за жени и 38% от ОДП за мъже. Изследване публикувано през 2007 г в Malaysian Journal of Nutrition разкрива, че скумрията е рибата, най-богата на използваеми от организма белтъчини. Други морски риби, съдържат и по-големи количества белтъчини, но голяма част от тях не се поддават на обработка от храносмилателната система на човека.
Скумрията е богата и на витамини, като ценен е В12. Той е важен за нормалната функция на нервната система и помага в изграждането ДНК. Една обезкостена скумрия, съдържа средно 16,7 мкг витамин В12, което е над 680% от ОДП от 2,4 мгк или повече от 7 пъти над необходимото дневно количество. Според данни на Световната здравна организация, този свръхприем не може да навреди на човешкото здраве, понеже не се натрупва в организма.

Ето няколко причини да сготвите риба:
– Приготвя се бързо. Трябва само хубаво да се почисти вътрешността и да се измие, няма люспи, костите също се почистват лесно и позволява да се филира.

– Има характерен вкус, а нейния силен аромат напомня за море и чайки.

– Цената, в сравнение с ципура, лаврак, сьомга, цената й е под-достъпна

– Може да се купи в почти всеки магазин, но трябва да се внимава в избора.Как да изберем скумрия

– Приготвя се бързо и има различни рецепти

recepti skumria
Рецепти със скумрия

Вкусна се получава на скара, може и на барбекю или нагрил тиган
Ароматна скумрия на скара
Продукти
4 скумрии
шипка сол
мащерка
розмарин
1 лимон
2 с.л. зехтин
стръкчета магданоз

Начин на приготвяне:
* Почистваме добре рибата, измива се внимателно около главата и гръбнака, защото там има кръв от която може да нагарча
* Рибата се поръсва леко със сол, в корема се слагат клонки магданоз, парче лимон и се слага в хладилника за няколко часа докато дойде време да се изпече
* Преди да се изпече се измива отново. в коремчето на рибата се слагат подправки, филийки лимон и отвън се намазва с мазнина. Коремчето се затваря с клечки за зъби
* Пече се загрята скара, като се оставя поне 5 мин преди да се обърне, за да не се накъса кожата.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории