Да сготвим скумрия
Добави към моето меню
Скумрията е риба, която може да се намери в почти всеки рибен магазин. Прясна скумрия можеби има в градовете край морето, но тук е само замразена с произход от Норвегия, Канада или необозночен … предлага се замразена цяла, почистена и филе. Цената е сравнима с цената на другите замразени риби.
Има няколко рецети които са класика Скумрия с доматен сос, Скумрия на фурна … От друга страна скумтията е някак пренебрегната като риба, а е богата на омега-3 мастни киселини, които са много полезни, ценен източник на селен, магнезий, желязо, калий, витамини B, D и E. Е
Една обезкостена риба скумрия съдържа и около 21 г белтъчини – над 46% от Ориентировъчния дневен прием (ОДП) за жени и 38% от ОДП за мъже. Изследване публикувано през 2007 г в Malaysian Journal of Nutrition разкрива, че скумрията е рибата, най-богата на използваеми от организма белтъчини. Други морски риби, съдържат и по-големи количества белтъчини, но голяма част от тях не се поддават на обработка от храносмилателната система на човека.
Скумрията е богата и на витамини, като ценен е В12. Той е важен за нормалната функция на нервната система и помага в изграждането ДНК. Една обезкостена скумрия, съдържа средно 16,7 мкг витамин В12, което е над 680% от ОДП от 2,4 мгк или повече от 7 пъти над необходимото дневно количество. Според данни на Световната здравна организация, този свръхприем не може да навреди на човешкото здраве, понеже не се натрупва в организма.
Ето няколко причини да сготвите риба:
– Приготвя се бързо. Трябва само хубаво да се почисти вътрешността и да се измие, няма люспи, костите също се почистват лесно и позволява да се филира.
– Има характерен вкус, а нейния силен аромат напомня за море и чайки.
– Цената, в сравнение с ципура, лаврак, сьомга, цената й е под-достъпна
– Може да се купи в почти всеки магазин, но трябва да се внимава в избора.Как да изберем скумрия
– Приготвя се бързо и има различни рецепти
Вкусна се получава на скара, може и на барбекю или нагрил тиган
Ароматна скумрия на скара
Продукти
4 скумрии
шипка сол
мащерка
розмарин
1 лимон
2 с.л. зехтин
стръкчета магданоз
Начин на приготвяне:
* Почистваме добре рибата, измива се внимателно около главата и гръбнака, защото там има кръв от която може да нагарча
* Рибата се поръсва леко със сол, в корема се слагат клонки магданоз, парче лимон и се слага в хладилника за няколко часа докато дойде време да се изпече
* Преди да се изпече се измива отново. в коремчето на рибата се слагат подправки, филийки лимон и отвън се намазва с мазнина. Коремчето се затваря с клечки за зъби
* Пече се загрята скара, като се оставя поне 5 мин преди да се обърне, за да не се накъса кожата.