Майонеза
Добави към моето меню
- салатно олио – 1 ч.ч.
- яйце – 1 (или 2 жълтъка)
- лимонов сок – 2 с.л.
- оцет – 2 с.л.
- сол – на вкус
- чер пипер – на вкус
- червен пипер – на вкус
- Разбийте яйцето или жълтъците с миксер докато леко се сгъсти. Добавете 1 с.л. олио и отново разбийте добре. Повторяйте докато изразходите 1/3 от олиото.
- Добавете няколко капки лимонов сок или оцет. Сместа трябва да е гъста и напълно гладка. Ако не е, добавили сте олиото твърде бързо или не сте бъркали достатъчно.
- Продължете да добавяте олиото и киселината докато ги използвате напълно.
- Добавете подправки на вкус.
Съхранявайте майонезата в закрит съд в хладилник.