Пиле в патладжани
Добави към моето меню
- 6 по-едри патладжана
- 5 еднакви по големина парчета пиле
- 2 глави лук
- 5 по-едри домата
- 1/2 връзка ситно нарязан магданоз
- смлян черен пипер
- счукан джинджифил
- розмарин
- сол на вкус
- 5 супени лъжици зехтин (олио)
- 1 чаена чаша доматен сок
- 1/2 чаена чаша вино
- 7-8 зърна черен пипер
- 1/2 чаена лъжичка захар
- 1 глава чесън
Оваляйте парчетата месо в сместа от магданоза и подправките и ги оставете на хладно. Почистените патладжани издълбайте, посолейте и оставени изправени. След 30 минути отлейте черната им вода и ги измийте и подсушете. Нарежете вътрешността им на ситно и леко посолете. Патладжаните запържете в 3-4 супени лъжици зехтин (олио) и ги извадете.
В същата мазнина долейте останалия зехтин, и задушете ситно нарязания лук. Прибавете вътрешността на патладжаните, накрая – нарязаните 4 обелени домата.
Когато се изпари водата свалете от котлона.
Във всеки патладжан слагате по 1-2 супени лъжици от тази смес, напъхвате по 1 парче пилешко месо с подправките. Отгоре разпределете останалата доматена смес.
От 2 обелени домата се нарязвате кръгове и с тях запушвате всеки патладжан. Подреждате ги в тавичка леко полегнали, наливате доматеният сос и 1/2 чаена чаша вода, виното, добавяте зърната черен пипер и захарта.
Тавичката плътно затваряте с фолио или капак. Ястието печете 20 мин в силна фурна, след това го отваряте, обръщате патладжаните, при нужда добавяте още вода и отново покривате тавата с фолиото.
Печете още 60 минути на 150 градуса и специалитетът е готов. Полученият сос от ястието подправяте със счукания чесън.