Рибно филе на тиган
Добави към моето меню
- рибно филе – 400 г.
- сол – на вкус
- черен пипер – на вкус
- лимонов сок – от 1/2 лимон
- олио – 1 1/2 ч.ч.
- яйце – 1 бр.
- галета (царевично или пълнозърнесто брашно) – 1 к.ч.
- За соса:
- грах – 300 г.
- зелен лук (праз) – 1 връзка
- оцет – 2 с.л.
- мед – 1 с.л.
- кетчуп (доматено пюре) – 2 с.л.
- соев сос – 2 с.л.
- вода – 2 с.л.
- захар – 1 с.л.
Рибата се нарязва на парчета, поръсва се със сол, черен пипер, полива се с лимоновия сок и се оставя да постои. През това време се приготвя панировката като към разбитото яйце се добавя галетата и се разбърква до получаване на гладка смес. Всяко парче риба се потапя в панировката и се пържи в загрятото олио до златисто кафяво.
Приготвяне на соса:
Грахът се задушава в олио за 3-5 минути. Добавя се нарязаният на дребно лук и се задушава още 5 мин. Останалите съставки за соса се смесват, разбъркват се добре и се добавят към лука и грахa. Всичко се разбърква много добре и се загрява за кратко.