Карамелизирани ябълкови резени (банани)
Добави към моето меню
- 5 ябълки
- 2 яйца
- 5 с.л. брашно
- 2 с.л. бренди или десертно вино
- 1 ч.л. олио
- олио за пържене
- за карамела:
- 1 ч.ч. захар
В купа разбийте яйцата. Прибавете брашното, 1 ч.л. олио и разредете с малко вода за да се плучи хомогенно тесто за паниране.
Ябълките почистете и нарежете на резени или кръгчета.
Загрейте олиото в дълбок тиган. Топете ябълковите парченца в панировката и пържете до златисто.
Карамелът,приготвяте така (може разбира се да ползвате и готов от бутилките, които продават) от 1 ч.ч. захар и 1 ч.ч. вода. Препичата захарта в нагорещен тигано, докато стане апетитно кафява и я заливате при непрекъснато бъркане с вода, докато се получи гъст течен карамел.
Сервирайте панираните ябълкови резени топли, полети с карамела в чинии, предварително намазани с олио. Поднесте и куички със студена вода. Десертът се потапя в тези купички и карамела се втвърдява и не се лепи.
По този начин могат да се приготвят парчета ананас, круши, банани.