Последни Рецепти
Последни Статии

Питки джоб – 2 вид

Добавено в Тестени ястия и прибавки

Добави към моето меню

  • мая – (ок. 1/4 кибритена кутия)
  • топла вода – 1/2 ч.ч.
  • брашно – 2 ч.ч.
  • кисело мляко – 1/2 ч.ч.
  • сметана (може да се замени с кисело мляко) – 5 с.л.
  • олио – 3 с.л.
  • яйце (жълтък) – 2 (по желание)
  • сол – 1 ч.л. (по желание)
  • кимион (смлян) – 2 ч.л. (по желание)
  • кориандър – 1 ч.л. (по желание)
  • чесън (счукан) – 2 скилидки или 1 ч.л. брашно от чесън
  • масло (разтопено) – 2 с.л.

  1. Маята се натрошава, разтваря се във вода и се размесва с около 1/2 ч.ч. от брашното. Покрива се с кърпа и се оставя на топло за около 20 мин.
  2. От заквасената мая, брашното, киселото мляко, сметаната, олиото, жълтъците, солта, кориандъра и кимиона се замесва еднородно жилаво тесто.
  3. Тестото се разделя на топчета (с диаметър около 4 см) от които се разточват кръгли питки с дебелина около 5 мм и диаметър 15-18 см. Питките се покриват с кърпа и се оставят на топло.
  4. Чесъна и маслото се размесват и с получената смес се намазват питките.
  5. Питките се пекат в предварително загрята фурна директно върху решетката или в намазнена тава до получаване на златисто-жълт цвят.
  6. Готовите питки се загъват с кърпа и се оставят да поизстинат малко.
  7. От всяка питка се оформя джоб като се отрязва парче около 3-4 см от единия край и се разтваря така че да се получи торбичка (джоб) в който се пълнят разни вкусотии.
Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории