Питки джоб – 2 вид
Добави към моето меню
- мая – (ок. 1/4 кибритена кутия)
- топла вода – 1/2 ч.ч.
- брашно – 2 ч.ч.
- кисело мляко – 1/2 ч.ч.
- сметана (може да се замени с кисело мляко) – 5 с.л.
- олио – 3 с.л.
- яйце (жълтък) – 2 (по желание)
- сол – 1 ч.л. (по желание)
- кимион (смлян) – 2 ч.л. (по желание)
- кориандър – 1 ч.л. (по желание)
- чесън (счукан) – 2 скилидки или 1 ч.л. брашно от чесън
- масло (разтопено) – 2 с.л.
- Маята се натрошава, разтваря се във вода и се размесва с около 1/2 ч.ч. от брашното. Покрива се с кърпа и се оставя на топло за около 20 мин.
- От заквасената мая, брашното, киселото мляко, сметаната, олиото, жълтъците, солта, кориандъра и кимиона се замесва еднородно жилаво тесто.
- Тестото се разделя на топчета (с диаметър около 4 см) от които се разточват кръгли питки с дебелина около 5 мм и диаметър 15-18 см. Питките се покриват с кърпа и се оставят на топло.
- Чесъна и маслото се размесват и с получената смес се намазват питките.
- Питките се пекат в предварително загрята фурна директно върху решетката или в намазнена тава до получаване на златисто-жълт цвят.
- Готовите питки се загъват с кърпа и се оставят да поизстинат малко.
- От всяка питка се оформя джоб като се отрязва парче около 3-4 см от единия край и се разтваря така че да се получи торбичка (джоб) в който се пълнят разни вкусотии.