Лазаня с гъби и праз
Добави към моето меню
- за корите:
- 300 гр брашно
- 2 яйца
- 2 с.л. олио
- 2 с.л. оцет
- за плънката:
- 3 големи глави лук
- 3 моркова
- 3 връзки пресен лук или 2 стръка праз лук
- 350 гр печурки
- 5-6 с.л. олио
- мащерка
- 2 с.л. брашно
- 200гр сметана
- 250 гр настърган кашкавал или сирене
- за соса:
- 1 ч.ч. доматен сок
- 1/2 връзка магданоз
Старият лук и морковите нарязвате на кубчета. Пресният лук или празът нарязвате на ситно. Смесвате ги и ги задушавате леко. След това добавяте останалите зеленчуци и подправки.
Задушавате ги окло 15 минути. Поръсвате с брашното и добавяте 4/5 от сметаната и варите на слаб огън без капак не повече от 2мин.
След това правите корите като смесвате продуктите и добавяте хладка вода до получването на средно меко тесто. Покривате с кърпа и го осатавяте да си почине 20 минути. След това го разделяте на няколко топчета и разточвате всяко на лист с дебелина 2-3 мм. Режете квадрати, които подреждате в тава и леко се изсушават в слабозагрята фурна. В магазините продават и готови кори за лазаня.
Готовите кори редите в намазана с олио тава. Корите редите на дъното, намазвате с плънка, посипвате със сирене и така докато продуктите свършат.
Последната кора намазвате със сметаната и посипвате с настъргано сирене. Доматеният сок смесвате с магданоза и пливате около лазанята.
Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса около 30 минути.